today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

«Structure» για να τηρούνται οι αποστάσεις

Δύο καπέλα, ένα για γυναίκες και ένα για άντρες, το οποία στοχεύουν στο να επιτρέψουν σε αυτούς που τα φορούν να αισθάνονται προστατευμένοι από πιθανή μετάδοση του κορονοϊού -αλλά με μια νότα εξτραβαγκάντζας- δημιούργησε η Ιταλίδα σχεδιάστρια κοστουμιών και πιλοποιός Veronica Toppino.

«Η προστασία είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του ενδύματος. Συνήθως το αγνοούμε αυτό επειδή μάλλον προτιμάμε να σκεφτόμαστε το στυλ και το γκλάμουρ» είπε, στο Dezeen, η Toppino. «Αλλά μιας και ζούμε σε περίεργη περίοδο στην οποία η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει γίνει λέξη-καραμέλα, γεννιέται το ερώτημα: πώς μπορεί το ένδυμα να μας προστατεύσει;»

Τα καπέλα Structure τα εμπνεύστηκε από τα υπερμεγέθη, πλατύγυρα καπέλα που ήταν της μόδας το 18ο αιώνα και από τα με μεταλλικό εσωτερικό σκελετό κρινολίνα που φορούσαν οι κυρίες την βικτωριανή περίοδο. Η Toppino θεωρεί ότι οι κρεασιόν της δεν είναι συνηθισμένα καπέλα, αλλά μεγάλα αξεσουάρ που κρατούν τον άλλον σε απόσταση. Με μπορ περίπου 45 εκατοστών, τα καπέλα αυτά δημιουργούν μια «προστατευτική τροχιά» – όπως η Ιταλίδα ντιζάινερ τη χαρακτηρίζει – γύρω από το κεφάλι αυτού που τα φορά. «Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, η μόδα στο διάβα των χρόνων διευκόλυνε κοινωνική αποστασιοποίηση» εξήγησε, προσθέτοντας πως η διατήρηση απόστασης μεταξύ φύλων, τάξεων και φυλών ήταν σημείο-κλειδί στην ετικέτα κοινωνικής συμπεριφοράς

Τα καπέλα Structure είναι μια συνέχεια της διπλωματικής της Veronica Toppino, η οποία σπούδασε σχεδιασμό κοστουμιών στο London College of Fashion. Τότε, φιλοτέχνησε μια κρεασιόν με τη μορφή μιας υπερμεγέθους κεφαλής που μπορεί να φορεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ