today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Υπ.Υγείας: Τροπολογία για ρύθμιση θεμάτων του νοσηλευτικού λειτουργήματος

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19”, ρυθμίζονται θέματα του νοσηλευτικού λειτουργήματος, ζητήματα στελέχωσης των ΜΕΘ και ενίσχυσης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

* Συστήνονται οι ειδικότητες και οι εξειδικεύσεις της νοσηλευτικής επιστήμης. Ορίζεται ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη κάθε ειδικότητας (18 μήνες) και εξειδίκευσης (6 μήνες) και καθορίζονται οι εκπαιδευτικές μονάδες αυτών.

* Συνιστώνται 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι οποίες καταλαμβάνονται σε ποσοστό 30% από νοσηλευτές ΠΕ κατηγορίας και σε ποσοστό 70% από νοσηλευτές ΤΕ κατηγορίας.

* Καθορίζονται τα προσόντα των υποψηφίων για την απόκτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας ή εξειδίκευσης. Προβλέπεται ότι, την επιστημονική ευθύνη διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, έχει τριμελές συμβούλιο εκπαίδευσης. Ορίζονται «συντονιστές εκπαίδευσης» και «αναπληρωτές συντονιστές εκπαίδευσης» των ειδικευομένων νοσηλευτών, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος επιλογής τους.

* Καθιερώνεται «Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Εκπαίδευσης» για την παρακολούθηση της πορείας της κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων νοσηλευτών.

* Καθορίζεται ο τρόπος έγκρισης της προκήρυξης των θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

* Παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

* Επικαιροποιείται το πλαίσιο σχετικά με την ανάκληση ή την αναστολή της ισχύος της βεβαίωσης ή της αδείας άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις σε βάρος γιατρών και οδοντιάτρων, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την τήρηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ