today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

ΤΑΙΠΕΔ: Το ESG Rating Tool αξιολογεί την αειφορική επίδοση

Ένα ψηφιακό εργαλείο- το ESG Rating Tool- για την αξιολόγηση της αειφορικής επίδοσης των περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου του με χρήση δεικτών επίδοσης (KPIs), δημιούργησε το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και τη Global Sustain.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η υιοθέτηση κριτηρίων ESG [Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance)] κατά την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (ADP) από το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και να προσελκύσει υπεύθυνες επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα, αναζητεί συστηματικά τρόπους ενσωμάτωσης των αρχών της αειφορίας στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται δε, για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως που ένα Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ενσωματώνει την αειφορία στις διαδικασίες του και είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος οργανισμός στην Ελλάδα αναπτύσσει το δικό του ψηφιακό ESG Rating Tool.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η EBRD προωθεί την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στις επενδυτικές αποφάσεις. Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη αυτού του εργαλείου αξιολόγησης μέσω χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας, η Τράπεζα συνέβαλε στη βελτίωση της αξιολόγησης των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, βασιζόμενη στην πολυετή εμπειρία της- σχεδόν τριών δεκαετιών- στην ενσωμάτωση ESG και διεθνών βέλτιστων πρακτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ