today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας

Ο αναπληρωτής γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας Γκλεν Φάιν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σχεδόν έναν μήνα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απομάκρυνε από θέση από την οποία θα είχε την επίβλεψη του «πακέτου» αντιμετώπισης της πανδημίας, ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραίτηση του Φάιν σημειώνεται αφού η κυβέρνηση του Τραμπ απομάκρυνε τέσσερις γενικούς επιθεωρητές το τελευταίο διάστημα. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται η πρόληψη της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, της απάτης και της κατάχρησης.

Πρόσφατα, απολύθηκε ο γενικός επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στιβ Λίνικ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσω και να αφήσω άλλους να αναλάβουν αυτόν τον κρίσιμο ρόλο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Φάιν.

Ο Γκλεν Φάιν ασκούσε χρέη επικεφαλής γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου, αλλά αυτά τα καθήκοντα του αφαιρέθηκαν στις αρχές Απριλίου και επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του, αυτή του «υπ’ αριθμόν 2» στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή.

Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε την Κρίστι Γκριμ, την γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, κατηγορώντας την ότι παρουσίασε έναν «ψευδή φάκελο» περί ελλείψεων στα αμερικανικά νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας. Η Γκριμ πρόκειται να καταθέσει σήμερα σε επιτροπή του Κογκρέσου.

Τον Απρίλιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ενημέρωσε το Κογκρέσο για την απόλυση του Μάικλ Άτκινσον, του γενικού επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών. Πέρσι ο Άτκινσον είχε εμπλακεί στην έναρξη έρευνας σε βάρος το Τραμπ που οδήγησε στην παραπομπή του σε δίκη από τη Γερουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ