Δ. Μιχαηλίδου: Τα ΚΗΦΗ κράτησαν υπεύθυνη στάση στην πανδημία

109

Ωφελούμενοι του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του δήμου Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν το μεσημέρι την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πόλη. Η συγκεκριμένη δομή, επί της οδού Παπαρηγοπούλου 7, δεν σταμάτησε να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους άνω των 65 ετών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κ. Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στον χώρο είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με αρκετούς από τους συνολικά 17 ωφελούμενους ηλικιωμένους πάσχοντες από προβλήματα υγείας (κινητικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, άνοια κ.α.) και χρήζουν μόνιμης ή πρόσκαιρης βοήθειας. Παράλληλα, ενημερώθηκε για την πορεία του Κέντρου από τους εργαζόμενους της δομής και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.

Το ΚΗΦΗ είναι μια δομή ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, που δεν δύναται η δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν και σκοπός της λειτουργίας του είναι -μεταξύ άλλων- η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η αποφυγή ιδρυματικής περίθαλψης και η παραμονή τους στο φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Τα ΚΗΦΗ είναι από τις δομές που φροντίσαμε να μην κλείσουν τους μήνες της πανδημίας, καθώς παρέχουν σε ηλικιωμένους συμπολίτες υπηρεσίες και νοσηλευτική φροντίδα που δεν μπορούν να λάβουν στο σπίτι. Με υπεύθυνη στάση μπαίνουμε σιγά σιγά στην ομαλότητα», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου ανακοινώνοντας πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ώστε να ανοίξει ένα ακόμη, δεύτερο, ΚΗΦΗ στον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εκ του αποτελέσματος καταλαβαίνουμε ότι όλα τα ΚΗΦΗ κράτησαν μία υπεύθυνη στάση τους μήνες της πανδημίας και κατάφεραν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους που τις χρειάζονται και παράλληλα δίχως συνωστισμό που θα διακινδύνευε τη ζωή των ωφελούμενων και των εργαζομένων», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νοσηλεύτρια- υπεύθυνη στο ΚΗΦΗ, Γεωργία Καλογεροπούλου, η επισκεψιμότητα στο Κέντρο ήταν χαμηλότερη τις ημέρες του lockdown, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο με τον περιορισμό των μέτρων έχει αυξηθεί ο αριθμός των ηλικιωμένων που δίνουν το «παρών» στο χώρο από τις 7:30 το πρωί έως τις 3:30 το μεσημέρι για να λάβουν τις δωρεάν υπηρεσίες που αφορούν: νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική- συμβουλευτική υποστήριξη, προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης, προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, πρόγραμμα σωματικής ενδυνάμωσης.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου απαρτίζεται από ψυχολόγο, νοσηλευτές, κοινωνικούς φροντιστές και προσωπικό γενικών καθηκόντων.