today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τα κέρδη μιας πανδημίας – Γράφει ο Σπ.Λιβανός

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία οι ζημιές που προξένησε ο κορωνοϊός, με τις λίγες ευτυχώς- την πατρίδα μας απώλειες -πρωτίστως των ανθρωπίνων ζωών- αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία, και από την άλλη, τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισε η ελληνική κοινωνία.

Του Σπήλιου Λιβανού

Το κυριότερο όλων είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η Κυβέρνηση, σε άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής, αποφάσισε να κρατήσει το Κοινοβούλιο ανοικτό κατά την διάρκεια της πανδημίας, ακόμα και όταν η αντιπολίτευση, εκφράζοντας δικαιολογημένους φόβους, ζητούσε να κλείσει. Η Βουλή, όμως, δεν έκλεισε. Με σύνθεση ανάγκης μεν, παρέμεινε ανοικτή δε. Σαν φάρος ελπίδας και δημοκρατίας, τρανή απόδειξη ότι η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται, δεν «τίθεται σε καραντίνα». Οι υπουργοί ήταν στα υπουργικά έδρανα ώστε να απαντούν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ήλθαν προς συζήτηση και κύρωση. Παράλληλα, λειτούργησε και η εκτελεστική εξουσία. Το επιτελικό κράτος, που λοιδορείται από την αντιπολίτευση, παρήγαγε έργο. Μόνο στις πρώτες σαράντα πέντε ημέρες της κρίσης εκδόθηκαν 208 κοινές υπουργικές αποφάσεις και 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να κυρωθούν από τη νομοθετική εξουσία.

Το επιτελικό κράτος, που αποτελεί το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κράτησε όρθια τη χώρα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Ένα μοντέλο που σέβεται τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών, τους οποίους πλέον δεν θεωρούμε ασήμαντους γραφειοκράτες, αλλά εξειδικευμένους επιστήμονες, που με τις συμβουλές τους μπορούν να καθοδηγήσουν εφαρμοσμένες και στοχευμένες πολιτικές. Η άριστη αντίδραση της κυβέρνησης στο κορωνοϊό με το άμεσο και καθολικό κλείσιμο της οικονομίας, ήταν συνέπεια των εισηγήσεων των επιστημόνων αλλά και της οξυδέρκειας και τόλμης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενός πολιτικού που ενσαρκώνει το νέο μοντέλο: σκληρή δουλειά, βαθιά τεχνοκρατική γνώση και μοναδικό πολιτικό αισθητήριο.

Οι θεσμοί, λοιπόν, άντεξαν στην λαίλαπα του κορωνοϊού, ενώ ορισμένοι ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση. Προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών, νέος στρατηγικός σχεδιασμός, ενίσχυσαν το ΕΣΥ, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών. Ήδη δρομολογούνται και νέες επενδύσεις στο ΕΣΥ. Παράλληλα το κράτος, εντός των υφιστάμενων δημοσιονομικών του δυνατοτήτων, προχώρησε στην στήριξη της εργασίας, είτε με την μορφή χορήγησης μηνιαίας ενίσχυσης είτε με φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Εν μέσω λοιπόν μιας πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των θεμελιωδών σταθερών της κοινωνικής ειρήνης, την εργασία και το δικαίωμα στην υγεία.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, θεσμοθετώντας και δρώντας για την ασφάλεια όλων των πολιτών. Με τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες έδωσε το στίγμα της ότι η εποχή της ατιμωρησίας είχε τελειώσει. Η αυστηροποίηση της κατοχής μολότοφ που πλέον αποτελεί κακούργημα αποδεικνύει του λόγω το αληθές. Ταυτόχρονα, ρυθμίσεις όπως η αυστηροποίηση των ποινών για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων προϊόντων, αποδεικνύουν ότι βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι να υπάρχει διαφάνεια αλλά και ασφάλεια παντού, τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

Ο κορωνοϊός αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Η κυβέρνηση, όμως, του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα παρεκκλίνει από τον αρχικό της στόχο. Συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, λαμβάνοντας όμως και όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη απειλή. Οδηγεί την πατρίδα μας στην ψηφιακή εποχή, εκσυγχρονίζει το κράτος, ενισχύει τις δημόσιες δομές της υγείας και της παιδείας, χτυπά τη γραφειοκρατία και προσελκύει επενδύσεις. Εργάζεται μεθοδικά για την δημιουργία μιας Ελλάδας για την οποία όλοι θα είμαστε περήφανοι.

Ο Σπήλιος Λιβανός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ