today-is-a-good-day
19 C
Athens

Πορτογαλία: Αύξηση 52% στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τους νέους

Ο αριθμός των νέων στην Πορτογαλία, που αιτήθηκαν να τους χορηγηθούν επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκε κατά 52% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, κατά τη διάρκεια της καραντίνας για τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών.

Συνολικά, σχεδόν 200.000 άνθρωποι έλαβαν επιδόματα ανεργίας τον περασμένο μήνα, μια άνοδος 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και σχεδόν 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταδεικνύουν τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 33% στις ηλικίες 25-34 και 20,4% στις ηλικίες 35-44.

«Προς το παρόν είμαι οικονομικά άνετη με το επίδομα που λαμβάνω», λέει η Μαριάνα, ηλικίας 28 ετών, η οποία έχασε τη δουλειά της σε μια νεοφυή επιχείρηση στη Λισαβόνα, τον περασμένο μήνα, όταν η εταιρεία απέλυσε 100 υπαλλήλους λόγω της πανδημίας.

«Νιώθω απελπισία και άγχος μην γνωρίζοντας πότε θα βρω δουλειά, εξαιτίας της κρίσης», σημειώνει η νεαρή γυναίκα.

Την περασμένη εβδομάδα, τα επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως 48.500 άνθρωποι στην Πορτογαλία εντάχθηκαν ως νέοι άνεργοι στους σχετικούς καταλόγους τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το σύνολο των ανέργων να ανέρχεται σε περίπου 392.000.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 10%, έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με 6,7% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η Πορτογαλία καταγράφει 30.788 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.330 θανάτους από τη νόσο Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ