today-is-a-good-day
19 C
Athens

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εκτόξευσε σήμερα δακρυγόνα για να διαλύσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο του Πεκίνου να επιβάλει απ’ ευθείας έναν νόμο για την ασφάλεια σ’ αυτή την ημιαυτόνομη περιφέρειά του.

Οι διαδηλωτές, η συγκέντρωση των οποίων δεν είχε την άδεια των αρχών, έκαναν πορεία ανάμεσα στις εμπορικές συνοικίες Κοζγουεϊ Μπέι και Ουανσάι, όταν εκτοξεύθηκαν τα δακρυγόνα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη.

Τα επεισόδια σημειώνονται ενώ η κυβέρνηση της πόλης προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό και τους ξένους επενδυτές σχετικά με την επίμαχη νομοθεσία, στην οποία έχουν αντιδράσει ξένες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και μερικά επιχειρηματικά λόμπι.

Με τη νομοθεσία αυτή, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να συσταθούν στο Χονγκ Κονγκ υπηρεσίες πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο σχεδιάζει να παρακάμψει το Νομοθετικό Συμβούλιο, που είναι το νομοθετικό σώμα αυτού του χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογραμμίσει πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι απαραίτητη και πως δεν θα βλάψει την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη στο πλαίσιο του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει του οποίου κυβερνάται το Χονγκ Κονγκ από το 1997, όταν αυτή η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ