today-is-a-good-day
19 C
Athens

“Οι πολιτικές της κυβέρνησης μας επιστρέφουν στο 2010”, λέει ο Α.Χαρίτσης

«Οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθούνται από την κυβέρνηση, μας επιστρέφουν στο 2010 και θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα για την εργασία «προχωρά στη μονιμοποίηση της διαδικασίας αναστολής των συμβάσεων και στην μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20%». Τόνισε ότι, αντιθέτως, «θα έπρεπε να προχωρήσει, όπως έχει συμβεί και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, στην στήριξη των θέσεων εργασίας και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή τόνισε την αναγκαιότητα γενναίας, εμπροσθοβαρούς παρέμβασης στην οικονομία και παρουσίασε το «Μένουμε Όρθιοι», «αντιστοιχίζοντας με συγκεκριμένες χρηματοδοτικές πηγές, τις ανάγκες εργαζόμενων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών για το επόμενο εξάμηνο». «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε καμία αντιπρόταση σε αυτό», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η απάντηση της «δεν μπορεί να είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, όπως αυτό που ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, το οποίο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένταση της ύφεσης και επιδείνωση της κρίσης». Ανέφερε ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «η ελληνική οικονομία κατάφερε το 2018, να βγει από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος της και να δημιουργήσει το “μαξιλάρι ασφαλείας” ύψους 37 δισ. ευρώ» και ότι συνεπώς υπάρχουν «πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το παρελθόν ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία γενναία ένεση ρευστότητας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Σχολίασε ότι «όλα τα άλλα είναι μέτρα-ασπιρίνες».

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε πως «δεν παίζει το ρόλο που του αναλογεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης» και πως «οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να θέτει στο επίκεντρο του και το τραπεζικό σύστημα». Πρόσθεσε πως στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για τον σημαντικό ρόλο που θεωρούμε ότι πρέπει να παίξουν οι συστημικές τράπεζες, το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και η αναπτυξιακή τράπεζα στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και των σχολείων, ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «η ΝΔ βιάζεται να παρουσιάσει μία εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, η οποία μόνο ανασφάλεια δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ