today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Κ.Βελόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τον θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό

Η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει ειδικές μορφές τουρισμού στις οποίες έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο ιαματικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, υποστήριξε μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Εισάγετε τον καταδυτικό τουρισμό. Κάνετε γήπεδα γκολφ και πίστες για σκι. Μα δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε τις Άλπεις, τη Γαλλία, το Σα Μονί που έχουν περισσότερο χιόνι, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εγκαταστάσεις και επενδύσεις. Όμως στην Ελλάδα υπάρχουν άλλοι τομείς που θα μπορούσαμε να προβάλουμε, όπως τα ιαματικά λουτρά ή ο θρησκευτικός τουρισμός που δεν τα έχουν οι άλλοι» είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε.

«Έχουμε τον ιαματικό και θερμαλιστικό τουρισμό. Ο παγκόσμιος τζίρος από τον ιαματικό τουρισμό φθάνει τα 60 δισ. ευρώ και εμείς διαθέτουμε το πλεονέκτημα. Στην χώρα μας έχουμε 700 ιαματικές πηγές και δυστυχώς λειτουργούν μόνο 140 και θα μπορούσαμε να έχουμε 3,5 με 4,5 δισ. ευρώ κέρδος.

«Πείτε μου ποια χώρα στον πλανήτη δεν ξέρει το Άγιο Όρος;», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Ποια χώρα δεν γνωρίζει την πορεία του χριστιανισμού. Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Ας εκμεταλλευτούμε αυτό που έχουμε. Ας βγάλουμε κέρδος. Γιατί να μην βγάλουμε χρήματα από αυτό που έχουμε;».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής βοτάνων.

«Υπάρχει βότανο που φυτεύεται στον Γράμμο και στοιχίζει 50.000 ευρώ το κιλό. Εάν στηρίξουμε την παραγωγή με 5 δισ. ευρώ θα κερδίσουμε από τα φάρμακα 20 δισ. Γιατί να παίρνουν τα βότανα από εμάς οι Γερμανοί, να τα πηγαίνουν στην Γερμανία, να τα τυποποιούν και να μας τα πουλούν 20 φορές ακριβότερα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και επανέλαβε την πρότασή του να υποστηριχθούν ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και τα ελληνικά προϊόντα, ενώ υποστήριξε ότι και η Τουρκία έκανε το ίδιο χωρίς να αντιδράσει η ΕΕ.

«Στηριζόμαστε στα μπαρ, στα καφέ, στα φαγάδικα. Αυτό σημαίνει ότι με την πρώτη κρίση τουρισμού η οικονομία θα υποστεί καθίζηση. Κύριοι, η πανδημία αυτή είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε την γραμμή παραγωγής!», ανέφερε και συνέχισε.

«Κάναμε μια μελέτη και βρήκαμε ότι αν μειώσετε το ΦΠΑ στο 5%, στο 3% ακόμα και στο 0% αλλά υποχρεώσετε τα ξενοδοχεία να αγοράζουν μόνο ελληνικά προϊόντα θα έχουμε πολλαπλάσιο κέρδος απ’ ότι αν συνεχίσετε να τους φορολογείτε. Για τον απλό λόγο ότι θα κινηθεί η παραγωγή και η αγορά.

Βάλτε δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τουρκία», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρότεινε να χαραχθεί κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Η πανδημία αυτή δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα και της υγειονομικής επιτροπής.

«Κλείσατε τον κόσμο στα σπίτια του για 3 μήνες. Και όλοι συμφωνήσαμε ότι έτσι πρέπει να γίνει για να μην μεταδοθεί ο ιός. Τώρα θα έρθουν οι τουρίστες κατά χιλιάδες αλλά ο ιός δεν κολλάει στον Έλληνα από τον τουρίστα. Ρισκάρετε κύριοι. Και αν κάποιος ρισκάρει την ζωή του δεν είναι κακό αλλά όταν ρισκάρει τις ζωές των άλλων αυτό είναι μεγάλο κακό. Βγαίνει και ο κ. Τσιόδρας και τα λέει μια έτσι και μια αλλιώς. Είναι καλυμμένος. Στην κωλοτούμπα είναι πρώτος. Και μας λέτε: στα εμπορικά κέντρα πρέπει ο ένας από τον άλλον να έχουμε δυο μέτρα απόσταση, στις παραλίες εννέα μέτρα, στα μπαρ ενάμιση μέτρο, στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς ένα μέτρο στα αεροπλάνα είμαστε όλοι αγκαλιά και δεν κολλάει τίποτα. Πώς γίνεται αυτό;», διερωτήθηκε.

Μετά την ομιλία του κ. Βελόπουλου, ζήτησε το λόγο ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος απάντησε στις βολές του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κατά του κ. Τσιόδρα και της υγειονομικής επιτροπής.

«Σε αυτή την υγειονομική επιτροπή είναι 25 άνθρωποι όλοι τους λαμπροί επιστήμονες και χωρίς κομματικές περγαμηνές. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε πως κυβερνά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι ακούει την επιστήμη. Την επιστήμη όχι τα γιατροσόφια. Ακούγοντας την επιστήμη φέραμε αυτό το αποτέλεσμα και αυτό το αποτέλεσμα δεν θα το ρισκάρουμε ούτε για εσάς ούτε για εμάς γιατί σεβόμαστε και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας», είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης.

«Αν θέλετε έχουμε να σας δώσουμε συγκεκριμένες μελέτες. Γιατί το ρίσκο δεν είναι δικό σας. Παίζετε με ανθρώπινες ζωές. Πείτε μας ότι κλείσατε όλη την Ελλάδα γιατί δεν είχατε εντατικές στα νοσοκομεία, δεν είχατε μάσκες και αναπνευστήρες. Θα μπορούσατε να ρισκάρετε και τότε.

Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε εσείς και πού εργαστήκατε κ. Υπουργέ, αλλά εγώ εργάζομαι καθημερινά. Και δεν σηκώνω κουβέντα από κανένα. Τα γιατροσόφια που υπονοήσατε είναι αυτά που έφερε η ΝΔ, δηλαδή τα εμβόλια που είχαν φέρει για τη γρίπη ο κ. Τσιόδρας μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο. Εσείς τα φέρατε. Και μην λέτε ότι εξαπολύω προσωπική επίθεση στον κ. Τσιόδρα γιατί εγώ δεν κτυπώ προσωπικά κανένα», απάντησε ο κ. Βελόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ