today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Προκαταρκτική: Ένταση κατά την εξέταση του Π.Πολάκη-Επεισόδιο με Κ.Κυρανάκη

Ένταση προκλήθηκε κατά τη σημερινή 2η ημέρα κατάθεσης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Το επεισόδιο ξέσπασε όταν ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης ρώτησε τον κ. Πολάκη γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει υπουργό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η ένταση που ακολούθησε κορυφώθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα να σπρώχνει τον κ. Κυρανάκη.

Την εκδοχή του διαλόγου που πυροδότησε την ένταση, έδωσε ο κ. Πολάκης νωρίτερα απόψε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Κ. ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Γιατί διάλεξε ο κ. Τσίπρας τον κύριο Παπαγγελόπουλο ως υπουργό Δικαιοσύνης που ήταν στη ΝΔ παλαιότερα και διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή;

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: γιατί είναι δικαίωμά του κύριε Κυρανάκη ως πρωθυπουργού. Του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα. Όπως είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να επιλέγει τον κ. Θεοδωρικάκο που ήταν γραμματέας στην ΚΝΕ ή τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Πιερρακάκη που ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζετε πικρία με αυτή την ερώτηση που εσείς, παρότι γέννημα θρέμμα της ΝΔ, έχετε δεχθεί κριτική για ακραίες δηλώσεις από την κ. Μπακογιάννη και δεν έχετε υπουργοποιηθεί τώρα;

Κ. ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Η κ. Μπακογιάννη η αγαπημένη σου;

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Έλεος, είσαι καλά;

Κ. ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Όλοι οι Συριζαίοι όταν μιλάτε μαζί μου κρύβεστε πίσω από τα φουστάνια της κ. Μπακογιάννη γιατί δεν μπορείτε να με αντιμετωπίσετε.

Π. ΠΟΛΑΚΗΣ: Είσαι συνειδητός και χυδαίος προβοκάτορας Κυρανάκη. Θες να προκαλέσεις γιατί δεν έχεις τίποτα ουσιαστικό να πεις. Κύριε Πρόεδρε σεβάστηκα την επιτροπή σας, μίλησα χθες και απάντησα στις μέχρι τώρα ερωτήσεις των συναδέλφων που ήταν επί της ουσίας, με σεβάστηκαν και αυτοί δεν έχω παράπονο. Αλλά με τέτοιο επίπεδο και με συνειδητούς προβοκάτορες, δεν έχω τίποτα να πω και γι΄αυτό το λόγο αποχωρώ, όχι γιατί φοβάμαι τον κ. Κυρανάκη, όπως φωνάζει τώρα, τι να φοβηθώ από αυτόν άλλωστε, αλλά γιατί τον υποτιμώ και γιατί δεν αξίζει να μιλάει μαζί μου.

Ο κ. Πολάκης αναφέρει επίσης στην ανάρτησή του ότι παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα να παραμείνει στην αίθουσα διότι υπάρχει και άλλος βουλευτής να του απευθύνει ερωτήσεις, ο κ. Πολάκης απάντησε πως αν παραιτηθεί από ερωτών ο κ. Κυρανάκης, τότε θα απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων βουλευτών. Όπως εξάλλου αναφέρει ο κ. Πολάκης, καθώς ο Κυρανάκης αρνήθηκε να αποσυρθεί, τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα. Επέστρεψε όταν τον ενημέρωσαν ότι θα του υπέβαλε ερωτήσεις ο κ. Νικολακόπουλος (ΝΔ). Όταν επέστρεψε ο κ. Πολάκης στην αίθουσα, παρενέβη ο κ. Κυρανάκης για να του υποβάλει ερωτήσεις αλλά ο κ. Πολάκης επέμεινε ότι δεν πρόκειται να έχει καμία κουβέντα μαζί του και ξανά βγήκε από την αίθουσα.

Βουλευτές της επιτροπής περιγράφουν πως ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Βλέπω ότι όλοι οι Συριζαίοι επικαλείστε την Ντόρα. Τι πάθατε και κρύβεστε πίσω από τα φουστάνια της Ντόρας; Δεν μπορείτε να μου τα πείτε μόνοι σας;».

Ο κ. Πολάκης αποχώρησε από την αίθουσα και ο κ.Κυρανάκης άρχισε να του φωνάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας κάλεσε δύο και τρεις φορές τον κ. Κυρανάκη να ανακαλέσει για να συνεχιστεί η διαδικασία. Ο βουλευτής της ΝΔ όμως, εκνευρισμένος και εκείνος, φώναζε προς το μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι «κότες». Κάποια στιγμή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας σηκώθηκε από το έδρανο του, κατευθύνθηκε στον κ. Κυρανάκη, τον έσπρωξε αλλά ευτυχώς τον τράβηξαν πίσω οι ψυχραιμότεροι συνάδελφοί του. Ο κ. Γκιόλας φώναζε στον κ. Κυρανάκη «Φύγε από εδώ ρε και μη φωνάζεις». Ο κ. Κυρανάκης στεκόταν όρθιος στην πλευρά των εδράνων που κάθονται οι βουλευτές της ΝΔ και είχε τα χέρια πίσω από την πλάτη του για να δείξει ότι δεν προτίθεται να κινηθεί απειλητικά κατά του συναδέλφου του.

Ο βουλευτής της ΝΔ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα. Όπως έγινε γνωστό, λίγη ώρα αργότερα οι δύο βουλευτές αντάλλαξαν συγνώμη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης έκανε λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «ήττα της Σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ που επιχείρησε να στήσει προβοκάτσια». Για δε την πιστότητα των διαλόγων, επισημαίνει ότι αποτελούν απάντηση και στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που δεν μπορούσε να πιστέψει πως μπορούσε να θυμάται όσα είχαν πει από τηλεφώνου.

Ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπιάγκης από το Κίνημα Αλλαγής έθετε ερωτήσεις στον κ. Πολάκη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι είχε πει πως ο Ανδρέας Λοβέρδος έπρεπε να είναι φυλακή. Ο κ. Μπιάγκης αντέδρασε και κατέθεσε ηχητικό υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ