today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμμετοχή σε τέσσερα νέα έργα ενεργειακών υποδομών και ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 483 εκατ. ευρώ

Τη συμμετοχή της σε τέσσερα νέα έργα σημαντικών ενεργειακών υποδομών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 483 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στο διαγωνισμό της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για το έργο «Μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού 14,99 MW στη θέση Ξηροπόταμος του Δήμου Εορδαίας στην ΠΕ Κοζάνης και ενός Υποσταθμού Υπαίθριου Τύπου». Τόσο ο φωτοβολταϊκός σταθμός όσο και ο υποσταθμός θα κατασκευαστούν σε απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε προτιμητέος υποψήφιος EPC κατασκευαστής στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ για το έργο «Μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός Σταθμού Υποδοχής και Φόρτωσης Βυτιοφόρων ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό (σωληνώσεις, μετρητές, συστήματα επιτήρησης και πυρασφάλειας κ.λ.π.) για φόρτωση βυτιοφόρων ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς αερίου στην Ελλάδα όσο και για την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί το πρώτο στάδιο υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για τροφοδοσία και διάδοση του φυσικού αερίου σε καταναλωτές και περιοχές όπου δεν υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο, όπως νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και ορεινές περιοχές της χώρας.

Ακόμη, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε σε διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη μίσθωση φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) καθαρής ισχύος 23 MW για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου, για την κάλυψη φορτίων θερινής αιχμής του 2020. Το συνολικό συμβατικό τίμημα της μίσθωσης θα ανέλθει στα 2,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος προαίρεσης για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με τη SIEMENS (ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ), αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό της Αριάδνη Interconnection για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 459,1 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 445 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή των σταθμών μετατροπής και τα 14,1 εκατ. ευρώ στη συντήρησή τους. Η σύμβαση έχει διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ