today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αλληλεγγύη για την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές ζήτησε ο Ν.Μηταράκης

Οι επερχόμενες αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η διαχείριση της μετανάστευσης την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού αποτέλεσαν το αντικείμενο του διαδικτυακού σεμιναρίου που οργάνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Αναφερόμενος στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι «οι χώρες της πρώτης γραμμής είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν την αντοχή και τα μέσα να διαχειριστούν τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Η αλληλεγγύη για εμάς είναι αναγκαία. Αλληλεγγύη για την υποδοχή, τη διαδικασία ασύλου αλλά και τη διαδικασία των επιστροφών». Σχετικά με τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι το Σύμφωνο θα έπρεπε να δώσει έμφαση στο συντονισμό των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τα μικρότερα κράτη- μέλη να επιστρέψουν μετανάστες σε χώρες με τις οποίες δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης παρατήρησε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα νόμιμης μετανάστευσης. «Στην Ελλάδα παρά τον κορονοϊό ανοίξαμε ένα θερινό πρόγραμμα για τους εποχιακά εργαζόμενους, που θα έρθουν για συγκεκριμένη περίοδο», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση με κανόνες και όχι την τυχαία μετανάστευση».

Αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία του κορονοϊού στη διαχείριση της μετανάστευσης, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι η πανδημία έκανε πολύ πιο δύσκολη την επανένωση οικογενειών και τις επιστροφές προς την Τουρκία και προς άλλες χώρες. «Επίσης, έχουμε μια συμφωνημένη στρατηγική για 5.000 εθελούσιες επιστροφές, χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό το πρόγραμμα έχει δυσκολίες στην εφαρμογή. Ήδη έχουμε προεγγράψει το 10% των αιτούντων και αναμένουμε ότι, όταν ανοίξουν τα σύνορα, οι επιστροφές στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και οι εθελούσιες επιστροφές, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο».

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, παρατήρησε ότι, όπως και η κρίση του κορονοϊού, κάθε κρίση «μπορεί να βγάλει τον καλύτερο ή τον χειρότερο εαυτό μας, ατομικά και συλλογικά».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ανησυχητικά σημάδια ότι «εάν η κρίση του κορονοϊού θα αλλάξει το παιχνίδι, τότε θα είναι προς το χειρότερο. Έχουμε δει σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση, όταν βλέπουμε κάποιες πολιτικές ομάδες να προσπαθούν να σταματήσουν κάθε δυνατότητα για τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη και να παίρνουν έκτακτα μέτρα χωρίς συντονισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή θα έπρεπε να συντονίζει καλύτερα όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και έχουν επίπτωση στην κυκλοφορία των ανθρώπων στην ΕΕ».

Για το νέο Σύμφωνο ο Ισπανός ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι «αναμένουμε την ανανέωση και διόρθωση των ελλείψεων που είχε ο Κανονισμός του Δουβλίνου, διασφαλίζοντας ότι η αλληλεγγύη επιτέλους προβλέπεται με το διαμοιρασμό της ευθύνης. Και ζητάμε περισσότερα, κοινή ευθύνη διάσωσης και αποβίβασης». Επίσης, συμπλήρωσε ότι το νέο Σύμφωνο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανοίξει τις νόμιμες οδούς για μετανάστευση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη γερνάει, ότι η οικονομία χρειάζεται εποχιακά εργαζόμενους από το εξωτερικό, κυρίως στον αγροτικό τομέα. Επίσης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι επιστροφές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να είναι ενισχυμένες οι εθελούσιες επιστροφές και να συμφωνούνται με τρίτες χώρες. Και όταν οι επιστροφές γίνονται, να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι χώρες αυτές είναι ασφαλείς».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Λούκα Ζαχιέρ, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι 70 εκατομμύρια εκτοπισμένοι πρόσφυγες και τα δώδεκα εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε πολύ κακές συνθήκες, «μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα έξαρση της πανδημίας». «Ευτυχώς, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν δώσει κρίσιμη βοήθεια στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό». Ο κ. Ζαχιέρ συμπλήρωσε ότι στο ενδεχόμενο αύξησης των παράνομων μεταναστευτικών ροών «δεν είμαστε προετοιμασμένοι με νέους ή αναθεωρημένους κανόνες, σε μια εποχή που βιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Ρισκάρουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια ακόμα μεγαλύτερη συνθήκη έκτακτης ανάγκης».

Τέλος, η γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), Κάθριν Γούλαρντ, ανέφερε ότι την εποχή της πανδημίας κάποιες χώρες της ΕΕ έκαναν θετικές αλλαγές, βελτίωσαν τις συνθήκες υποδοχής, έδωσαν αυξημένη πρόσβαση στους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εργασία, «και κάποια από τα θετικά αυτά μέτρα θα έπρεπε και θα μπορούσαν να παγιωθούν». Από την άλλη πλευρά, ορισμένες χώρες επέλεξαν να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα, όπως αναστολή των διαδικασιών ασύλου ή διαρκή αποτροπή της εισόδου αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους «και η κύρια προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι άμεσα να καταργηθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή αποκατάσταση του ασύλου στην Ευρώπη». Τέλος, η κ. Γούλαρντ εξέφρασε την ανησυχία της «για τον περιορισμό της δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νέου νόμου» και σε αυτό ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΚΟ θα λάβουν αναγνώριση και το πρόγραμμα καταγραφής τους θα παρέχει τελικά υποστήριξη στην κοινωνία των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ