24 Δρομικές Ιστορίες (Ε)λευθερία

237

Ελευθερία!

Για να είμαι ειλικρινής είναι η πρώτη λέξη που σκέφτομαι μετά τη λέξη «τρέξιμο». Τρέξιμο και Ελευθερία πάνε μαζί, το ένα ακολουθεί το άλλο. Γιατί το τρέξιμο σου προσφέρει ελευθερία πάντα και χωρίς προϋποθέσεις.

*Του Νίκου Αρμένη

Γνωρίζετε πολλούς στο περιβάλλον σας που καθημερινά εξασφαλίζουν έστω μισή ώρα στο πρόγραμμά τους για να απελευθερωθούν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Σας βεβαιώ ότι συναναστρέφομαι με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, το καταφέρνουμε όλοι όσοι τρέχουμε.

Για σκεφτείτε το λίγο. Οι δρομείς «δραπετεύουμε», ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα που μπορεί να περιλαμβάνει ένα συνηθισμένο καθημερινό πρόγραμμα, επειδή απλώς τρέχουμε..

Ναι, μπορεί να είμαστε από τους τυχερούς που κάνουμε τη δουλειά που γουστάρουμε και ταυτόχρονα να ζούμε και σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι γεμάτο χαρούμενες, δημιουργικές, ευτυχισμένες στιγμές. Όμως ακόμα και έτσι, όλοι έχουμε ανάγκη για μια παρένθεση από όλα αυτά και το τρέξιμο σου δίνει την ευκαιρία να την εξασφαλίσεις κάθε μέρα! Όση ώρα τρέχεις, είναι σαν να κλείνεις τις πόρτες και τα παράθυρα στα υπόλοιπα που συμβαίνουν στη ζωή σου και να χαρίζεις αυτά τα λεπτά αποκλειστικά στον εαυτό σου.

Σπουδαίο δώρο που όλοι το αξίζουμε και το έχουμε ανάγκη!

Έπειτα, είναι και αυτή η αίσθηση της ευεξίας (άλλη λέξη από «Ε») που σου προκαλεί. Και η ευεξία με τη σειρά της, θα σε κάνει επίσης να νοιώσεις ελεύθερος, σαν να έχεις λύσει όλα τα δεσμά.

Κάποιες φορές οι δρομείς ενώ τρέχουμε, νομίζουμε ότι στην κυριολεξία πετάμε.. Αν δεν τρέχετε, θα το έχετε ακούσει. Κι αν τρέχετε, ξέρετε για τί ακριβώς μιλάω. Και αυτό τελικά μεταμορφώνει την προπόνησή σου, την κάνει να μοιάζει με μικρό ταξίδι που πραγματοποιείς ελεύθερος από σκοτούρες και ευθύνες..

Επιπλέον το τρέξιμο δεν σου προσφέρει ελευθερία μόνο μεταφορικά αλλά και στην κυριολεξία. Τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόβλεψη της Πολιτείας να συμπεριλάβει στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις εξόδου και αυτή για σωματική άσκηση.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, αν ήθελες να βγεις για τρέξιμο μπορούσες! Κι έτσι είχες τη δυνατότητα να απολαύσεις κάποια ώρα ελευθερίας σε ένα 24ωρο που ήσουν δια νόμου υποχρεωμένος να βρίσκεσαι κλεισμένος στο σπίτι…!

Ελευθερία και τρέξιμο πάνε μαζί λοιπόν, χέρι χέρι!

Άλλωστε όταν κάποιος σε συμβουλεύει να φύγεις από κάτι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε φθείρει ή σου κάνει κακό, αυτό ακριβώς σου λέει για να απελευθερωθείς: Τρέξε να σωθείς!

ΥΓ: Πέρα από τα παραπάνω, στο δικό μου κόσμο οι έννοιες «τρέξιμο» και «ελευθερία» έχουν αξία ιερή.-

 

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.