today-is-a-good-day
17 C
Athens

 ΠΟΥ: Ο οργανισμός δεν έχει επίσημη αντίδραση στις απειλές των ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο άμεσο σχόλιο για την επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, την οποία ανήρτησε και στο Twitter, απείλησε να αναστείλει μόνιμα τη χρηματοδότηση του οργανισμού, αν δεν δεσμευθεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, αλλά και να επανεξετάσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του.

“Είδα την επιστολή, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση. Είμαστε πολύ απασχολημένο προσπαθώντας να οριστικοποιήσουμε την ατζέντα για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας”, δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ.

“Είμαι βέβαιη ότι στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει (…) κάποια αντίδραση στην επιστολή”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον ΠΟΥ ότι αγνόησε αναφορές για την εμφάνιση του κορωνοϊού ήδη από τον Δεκέμβριο και ότι εμφανίζεται πολύ επιεικής απέναντι στις κινεζικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιδημία. Ήδη στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις του απέναντι στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον ότι είναι “μαριονέτα της Κίνας”. “Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον ΠΟΥ”, τόνισε από τον Λευκό Οίκο.

Ο προϋπολογισμός του ΠΟΥ είναι διετής. Για τα έτη 2018-19 ανήλθε στα 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια (5,1 δισεκ. ευρώ). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 553,1 εκ. δολάρια, ενώ η Κίνα τα δύο αυτά χρόνια προσέφερε 7,9 εκ. δολάρια.

Αντίδραση από την Κίνα

Το Πεκίνο επέκρινε σήμερα τον Τραμπ ότι “αποφεύγει τις υποχρεώσεις του” απέναντι στον ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν εκτίμησε ότι η επιστολή του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο “να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία” covid-19.

Μάλιστα ο Ζάο ζήτησε από την Ουάσινγκτον “να σταματήσει να ρίχνει το φταίξιμο” στη χώρα του και να επικεντρωθεί στη διαχείριση της επιδημία από την οποία έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 90.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ