today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Λ.Μενδώνη: Ώρα να απαιτήσουμε ειδικά κονδύλια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ

Την άμεση διάθεση ειδικών κονδυλίων στήριξης του Πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός Πολιτισμού. Λίνα Μενδώνη. «Η επιδότηση του Πολιτισμού από τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών μας δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το εύρος και το βάθος της ζημίας που προκλήθηκε στον πολιτισμό, όχι μόνο κατά το δίμηνο του αποκλεισμού αλλά και της θερινής περιόδου κι εκείνης που ακολουθεί» τόνισε η υπουργός. Μίλησε για τον Πολιτισμό, όπου σε περιόδους κρίσης «αποδείχθηκε καταφύγιο για την κοινωνία μας» και υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να τον αντιμετωπίσουμε όλοι αναλόγως. Είναι η ώρα να απαιτήσουμε ειδικά κονδύλια – στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό της ΕΕ – που να είναι αφιερωμένα στον Πολιτισμό για τις ανάγκες που αναδείχθηκαν κατά την πανδημία».

Θέμα της τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού ήταν τα μέτρα, οι συνέπειες και τα διδάγματα από την κρίση του κορονοϊού στον πολιτιστικό τομέα, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς.

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε τους ομολόγους της για τα άμεσα μέτρα που έλαβε το ΥΠΠΟΑ για τη στήριξη του Πολιτισμού, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια για την επόμενη μέρα, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών. «Πραγματοποιούμε έρευνα», είπε, για να καταγράψουμε και να χαρτογραφήσουμε τον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, προκειμένου να λάβουμε στοχοθετημένα επιχειρησιακά μέτρα και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και βιώσιμο πολιτιστικό οικοσύστημα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να προασπίσουμε τον τομέα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά του, έχοντας πάντα κατά νου την προστασία όλων των εργαζομένων».

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε και στην ανάγκη προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας στις νέες συνθήκες: «Εφαρμόσαμε τα αρχικά μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου αυτής της απρόβλεπτης παγκόσμιας κρίσης. Θέσαμε σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης με συγκεκριμένο στόχο, που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό ζωντανό και ενεργό και να υποστηρίξουμε δημιουργούς και καλλιτέχνες». «Χθες, άνοιξαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, έπειτα από 60 ημέρες σιωπής», είπε η κ. Μενδώνη. «Το σχέδιο για τους κινηματογράφους είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μουσεία να επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου. Προτεραιότητά μας είναι να τονώσουμε την πολιτιστική αγορά μέσω μέτρων ανάπτυξης και να ενισχύσουμε τη δημιουργία περιεχομένου με απομακρυσμένη πρόσβαση, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων.

Θα λάβουμε επίσης, θεσμικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών από την πειρατεία, την επένδυση στην παραγωγή, την ενίσχυση κινηματογράφων και της αγοράς βιβλίων, πρόσθετες επιχορηγήσεις και άμεση εκταμίευση σε ομάδες χορού και δημοτικά και περιφερειακά θέατρα».

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, «τα κύρια διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση Covid-19 είναι ο σημαντικός ρόλος της προσαρμογής σε νέες συνθήκες, η αναγκαιότητα της ψηφιακής πραγματικότητας στο δημιουργικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, η αλληλεγγύη στη διεθνή συνεργασία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού, όπως αναφέρονται στο «Πρόγραμμα δημιουργικής Ευρώπης 2021-2027» και η σημασία της κοινωνικής δέσμευσης και της δημιουργικότητας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα βασικά χρόνια προβλήματα του κλάδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ