today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η πολιτική σπέκουλα, τα αντανακλαστικά του Κ. Μητσοτάκη και οι νέες οδηγίες στους υπουργούς.

Με συνοπτικές διαδικασίες έκλεισε το Μαξίμου τη παραφιλολογία περι ανασχηματισμού και περικοπών μισθών στο δημόσιο, δείχνοντας για άλλη μια φορά τα άμεσα αντανακλαστικά του και παράλληλα την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός διαβλέποντας το διαγραφόμενο κίνδυνο μιας πιθανής «κοιλιάς» στην κυβέρνηση, λόγω της φημολογίας περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών, έσπευσε και ξεκαθάρισε το τοπίο.

Του Κώστα Πασίση

Χωρίς χρονοτριβή κύκλοι του Μαξίμου διέψευσαν τον ανασχηματισμό, που είχε επιφέρει αναστάτωση μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών με όλες τις συναφείς παρενέργειες.

Ενώ, παράλληλα έστειλε και ένα «εσωτερικό μήνυμα» με κύριο αποδέκτη τους «γαλάζιους» βουλευτές που τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να «προβάρουν» υπουργικά κουστούμια, συντηρώντας παρασκηνιακά τα σενάρια για επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές.

Προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επίσης βάλει φρένο στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, που εκπρορευόταν κυρίως από την Κουμουνδούρου η οποία τρέμει τις κάλπες και προσπαθεί να διαγνώσει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυο θέματα που ήταν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και είχαν δημιουργήσει φαινόμενα μερικής ακινησίας στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είναι ζητήματα που τις περισσότερες φορές «μπλοκάρουν» το σύστημα, που σήμερα δεν έχει περιθώρια «παγώματος», έστω και προσωρινά.

«Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κλείσει τώρα τη «κερκόπορτα» του ανασχηματισμού, αν θέλει να μην παραλύσει η κυβερνητική μηχανή» έλεγε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής κορυφαίος υπουργός και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ικανοποίησε το …αίτημα του.

Την ίδια στιγμή, με εντολή Μητσοτάκη διαψεύσθηκαν και τα fake news των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή είναι προ των πυλών περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω οικονομικής ύφεσης.

Ο Χρήστος Σταικούρας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δυο κορυφαίοι υπουργοί είπαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας και στην προστασία της απασχόλησης, ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετα τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε το τελευταίο τριήμερο, έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες σε όλους τους υπουργούς-υφυπουργούς να επιβλέψουν προσωπικά, παρακολουθώντας βήμα προς βήμα την εφαρμογή του σχεδίου για το «restart» της ελληνικής οικονομίας, αν και όπως επισημαίνεται το πλάνο της επαναφοράς έχει στηθεί, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών η οποία θα φανεί χρήσιμη, όταν έρθει η ώρα των σχετικών αποφάσεων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ