Ανοίγουν αύριο τα εμπορικά κέντρα. Τα μέτρα ασφαλείας σε Golden Hall, The Mall Athens και Mediterranean Cosmos.

244

Επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο με άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Lamda Develpment έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών της, υποδέχεται τους επισκέπτες στα Golden Hall, The Mall Athens και Mediterranean Cosmos εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με βάση τα προτόκολα και τις επισημάνσεις των αρμόδιων αρχών:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τρία αυτά μεγάλα εμπορικά κέντρα, έχουν προβλεφθεί:

  • Συσκευές απολύμανσης χεριών
  • Συσκευές προμήθειας γαντιών μιας χρήσης από την Τετάρτη 20 Μαΐου
  • Θερμικές κάμερες από την Πέμπτη 21 Μαΐου
  • Κλιματισμός προσαγωγής 100% νωπού αέρα, χωρίς ανακυκλοφορία, στους κοινόχρηστους χώρους
  • Συνεχής απολύμανση κοινόχρηστων χώρων
  • Απολύμανση WC κάθε 15’
  • Διαρκής έλεγχος τήρησης αποστάσεων
  • Αυστηρά μέτρα προστασίας εργαζομένων (πχ. καθημερινή θερμομέτρηση του προσωπικού).
  • Τήρηση αποστάσεων με 1 πελάτη ανά 20 τμ.
  • Χρήση ανελκυστήρων από ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ ή χρήση τροφοδοσίας

Σε όλους τους χώρους συνιστάται  χρήση μάσκας, ενώ τα τρία εμπορικά κέντρα θα λειτουργήσουν με το ίδιο ωράριο που ίσχυε πριν το lock down.

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά και προβλέπεται να ανοίξουν μια βδομάδα μετά,  στις 25 Μαΐου.

Κλειστές θα παραμείνουν και οι κινηματογραφικές αίθουσες, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής υπάρξει πρόβλεψη για το άνοιγμα των κλειστών πολυχώρων.

Οι ώρες λειτουργίας του Golden Hall, του The Mall Athens και του Mediterranean Cosmos. παραμένουν οι ίδιες.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν στους τρεις αυτούς χώρους ενσωματώνουν με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό για του σε κοινόχρηστους χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε συστήσει επίσης την αποφυγή χρήση ανελκυστήρων και εφόσον η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Ειδικότερα σε ένα κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα για την επιφάνεια έως τα 20 τ.μ.+3 άτομα για την επιφάνεια από τα 20 τμ έως τα 50 τμ, δηλαδή 7 συνολικά άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Για κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα για την επιφάνεια έως τα 100 τ.μ. + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τ.μ., συνολικά 14 άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας θα ξεκινά στις 10 π.μ. ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του κατά περίπτωση.