today-is-a-good-day
32 C
Athens

Το παρασκήνιο για την ανανέωση της θητείας του Γ.Στουρνάρα

Με τα διαπιστευτήρια ανά χείρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της καλής «χημείας» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση της κυβέρνησης για ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα, ως κεντρικού τραπεζίτη, εξελίσσεται σε ένα …τυπικό γεγονός, όπως διεφάνη και από τη λιτή ανακοίνωση.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανανέωση της θητείας του, που έληγε τον Ιούνιο, είχε «κλειδώσει» από τις αρχές του έτους, ενώ προάγγελος αυτής ήταν  η τοποθέτηση του στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πρωτεύοντα ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού, έπαιξε και η συναντίληψη που έχουν, σε μια σειρά μεγάλων οικονομικών ζητημάτων, όπως της έκδοσης ευρωομολόγου και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ειδικά στο κορυφαίο θέμα του ευρωομολόγου, ο κεντρικός τραπεζίτης συστρατεύθηκε με την κυβέρνηση. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε  στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων αλλά κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL)

Όπως αναφέρει ο ίδιος «η από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές (στο παρελθόν ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησαν με κοινές εκδόσεις 800 δισ. ευρώ) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Ο ESM μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους».

Αν και στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορούσαν ονόματα υποψηφίων που «φλέρταραν» με την επίζηλη θέση, η πρόταση για  ανανέωση της θητείας του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Παράταξη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης στους τραπεζικούς κύκλους της Ευρώπης, γνωρίζει όλα τα δρώμενα που διαδραματίζονται στη ΕΚΤ και το κυριότερο είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα που οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί εμπιστεύονται, ως αξιόπιστους συνομιλητές στην Ελλάδα.

Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, οι Ευρωπαίοι φίλοι του απέτρεψαν τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, να παραιτηθεί από τη θέση του, όταν ενεπλάκη δολίως το όνομα του στη σκευωρία της Novartis και στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν από την πρώτη ημέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τότε το «σύστημα» εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει έναν λυσσαλέο πόλεμο, ζητώντας επιμόνως την παραίτηση του, από το υψηλό αξίωμα του. Αυτή ήταν μια εφιαλτική περίοδος όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και την οικογένεια του.

Ένας επίσης σοβαρός λόγος που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη απόφαση είναι και η καλή συνεργασία που έχει με  κορυφαίους υπουργούς, όπως τον  Χρήστο Σταικούρα, που έχει τα κλειδιά της οικονομίας αλλά και τον υπουργό Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι επι κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιαννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομίας με αναπληρωτή τον Χρ. Σταικούρα με τον οποία είχαν άψογη συνεργασία.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε διαχειριστεί με ασφαλή τρόπο το ζήτημα των capital controls και των παρενεργειών που αυτά δημιούργησαν όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό, αλλά και στο ευρύτερο τοπίο της εγχώριας οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ