today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Εκατομμύρια αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και την περασμένη εβδομάδα

Η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να σφυροκοπά την αμερικανική αγορά εργασίας, με εκατομμύρια περισσότερους Αμερικάνους, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων γραφείου, να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εξαπλώνονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία σε 2,981 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος συγκριτικά με τα 3,176 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα και μειώνεται για έκτη συνεχή εβδομάδα, οι αιτήσεις παραμένουν πολύ υψηλές.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 2,5 εκατ. αιτήσεις. Ο αριθμός του μειώνεται σταδιακά από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Η εβδομαδιαία έκθεση αναφορικά με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παγιώνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μαζικές απώλειας θέσεων εργασίας για τρίτο συνεχή μήνα τον Μάιο. Η έκθεση ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για «παρατεταμένη περίοδο» αδύναμης ανάπτυξης και στάσιμων εισοδημάτων.

«Είμαστε στο τελείωμα του πρώτου κύματος απολύσεων, αλλά τώρα μετακινούμε από τη φάση της φυσικής καταστροφής στη φάση της ύφεσης», δήλωσε ο Τζος Ράιτ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Wrightside Advisors στη Νέα Υόρκη. «Γι’ αυτό το λόγο χάνονται ακόμα τόσες πολλές θέσεις υπαλλήλων γραφείων. Ουσιαστικά ακρωτηριάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και τώρα θα προχωρήσουμε κουτσαίνοντας».

Η οικονομία έχασε 20,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη απώλεια σε θέσεις μισθωτής εργασίας από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, καθώς οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους για να ανακόψουν την εξάπλωση της COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ