today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βιέννη: Κουπόνια για εστιατόρια στους πολίτες της πόλης από τον Δήμο

Προκειμένου να ενισχυθεί η βιεννέζικη οικονομία και πάνω απ’ όλα η γαστρονομία, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανακοίνωσε το μεσημέρι εκστρατεία αποστολής δωρεάν κουπονιών στα συνολικά 950.000 νοικοκυριά στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Τα κουπόνια προορίζονται για δωρεάν (μέχρις ενός ποσού) κατανάλωση στη γαστρονομία, που ανοίγει και πάλι από μεθαύριο Παρασκευή 15 Μαίου, έπειτα από δύο μήνες διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων της, που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία.

Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα κουπόνια, ποσού 25 ευρώ για νοικοκυριά ενός ατόμου και 50 ευρώ για νοικοκυριά περισσότερων ατόμων, θα μπορούν να “εξαργυρωθούν” κατά την κατανάλωση σε όλα τα συμμετέχοντα εστιατόρια και καφέ της αυστριακής πρωτεύουσας, στην τόνωση των οποίων αποσκοπεί αυτή η ειδική προσφορά του Δήμου της Βιέννης.

Με την προϋπόθεση ότι θα εξαργυρωθούν όλα τα κουπόνια, η εκστρατεία θα κοστίσει στην πόλη 40 εκατομμύρια ευρώ, “ποσό που μπορούμε να το αντέξουμε”, όπως τόνισε ο δήμαρχος Μίχαελ Λούντβιγκ.

“Τα καταφέραμε καλά με την οικονομία τα τελευταία χρόνια για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια σε δύσκολες στιγμές και σε τελική ανάλυση υπάρχουν στην πόλη 6.000 εστιατόρια με περίπου 60.000 υπαλλήλους, όπως επίσης και 3.000 καφέ”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βιεννέζικος κλάδος εστίασης έχει κύκλο εργασίας περίπου 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και με την εκστρατεία αυτή επιδιώκεται να δοθεί μια “ώθηση” στη γαστρονομία και με τα κουπόνια να παρακινηθούν οι Βιεννέζοι να επισκεφθούν τα “καφέ τους”, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βιέννης Βάλτερ Ρουκ

χαιρέτισε την πρωτοβουλία ως σημαντικό ερέθισμα για την, έπειτα από δύο μήνες, επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, σημειώνοντας πως οι απώλειες σε όλο τον κλάδο, λόγω της πανδημίας υπολογίζονται σε 40 έως 50%.

Κι αυτό, όπως σημείωσε, καθώς, πέραν των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις – μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, περιορισμένος αριθμός πελατών ανά τραπέζι -, μεγάλες απώλειες εσόδων προκύπτουν και από την έλλειψη τουριστών, των οποίων οι διανυκτερεύσεις στη Βιέννη υπερέβαιναν τα 17 εκατομμύρια τον χρόνο.

Η τωρινή εκστρατεία με τα κουπόνια για την εστίαση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη πρωτοβουλία του Δήμου Βιέννης, με την παραχώρηση, ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ενός δωρεάν κουπονιού αξίας 50 ευρώ στους πάνω από 300.000 δημότες της πρωτεύουσας ηλικίας 65 ετών και άνω, με την δυνατότητα “εξαργύρωσης” του σε μετακινήσεις τους με ταξί.

Κατά την αποστολή των κουπονιών, σε συνοδευτική επιστολή του ο δήμαρχος Μίχαελ Λούντβιγκ τόνιζε πως “με τα κουπόνια ταξί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πιο ηλικιωμένη γενιά μπορεί να χρησιμοποιήσει ταξί για τις απαραίτητες μετακινήσεις, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης που είναι αυξημένος στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ