today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Β.Κικίλιας: Δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και νέες ΜΕΘ

Τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τα σχέδια του υπουργείου για την επόμενη μέρα μετά τη κρίση, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι δέσμευση και προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο είναι σε εξέλιξη.

«Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο 942 προσλήψεις μόνιμων γιατρών», τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα φθάσουν τις 1.200.

«Στόχος μας είναι να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη ζωή των ασθενών. Η ζωή είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων αξιών και είναι εκτός οποιασδήποτε σύγκρισης ή ιεράρχησης. Και φυσικά, χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο».

«Η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα», είπε και σημείωσε ότι ήδη βάσει σχεδιασμού προχωράει άμεσα «η κατασκευή νέων ΜΕΘ και η λειτουργική αναμόρφωση νοσοκομείων όπως “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου” και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας», ανέφερε.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. «Χθες ήταν 4.150 -495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό- όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000 ενώ οι νέες εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000. Είναι μια ακόμα σαφής απόδειξη, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ