Η επιστήμη δεν είναι απέναντι στη θρησκευτική πίστη! Γράφει ο Α.Κατσανιώτης

470

Εδώ και δύο μήνες η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη απειλή, για την υγεία, έναν θανατηφόρο ιό. Η Κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προέβη στη λήψη μέτρων προστασίας του ελληνικού λαού με αποτέλεσμα σήμερα η πατρίδα μας να είναι σε θέση να επανεκκινήσει την καθημερινότητα, την οικονομία, έχοντας τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τις οποίες όλες θρηνούμε.

Γράφει ο Α.Κατσανιώτης*

Στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν ήταν και η απαγόρευση τέλεσης της λατρείας εκ μέρους του ελληνικού λαού. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι για εμάς τους Χριστιανούς η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την περίοδο της Μ. Σαρακοστής με αποτέλεσμα την αδυναμία προσέλευσης στους ιερούς ναούς εύλογα κανείς αντιλαμβάνεται ότι το θρησκευτικό μας συναίσθημα τραυματίστηκε και αρκετοί ένιωσαν ότι διώκεται η κυρίαρχη θρησκεία της πατρίδας μας, η Ορθοδοξία.

Η αλήθεια είναι ότι το ανεπάντεχο – ξαφνικό κλείσιμο των ναών μας και η αποχή από αυτούς κατά την Μ. Εβδομάδα και όχι μόνο, έφερε τη θλίψη σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Παρά ταύτα, η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από την επιστημονική κοινότητα για τη διαφύλαξη της υγείας των πιστών. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά μία επιβεβλημένη απόφαση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η Πολιτεία άκουσε τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Συζήτησε με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από κοινού ενημέρωσαν τον ορθόδοξο ελληνικό λαό. Η απόφαση αυτή άνοιξε τους ασκούς του αιόλου για να εμφανιστούν οι κάθε λογής “ζηλωτές”, οι πολέμιοι της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, οι οποίοι κυριεύθηκαν από τη λήθη, ξεχνώντας ότι επί μία δεκαετία ο κλήρος στήριξε με την αγάπη και τη φιλανθρωπία του τον δοκιμαζόμενο λαό. Με απύθμενη αφέλεια είδαν την έκτακτη αυτή περίοδο των δύο τελευταίων μηνών ως εφαλτήριο για να εξαπολύσουν τα βέλη τους εναντίον των κληρικών, των πιστών, της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα όμως εμφανίστηκαν και “ζηλωτές” από το ίδιο το πλήρωμα της Εκκλησίας, υπέρμαχοι ακραίοι που έθεσαν τον εγωισμό, ακόμα και την προσωπική προβολή υπεράνω του εθνικού συμφέροντος.

Ως αποτέλεσμα, όλο αυτό το διάστημα, γινόμαστε μάρτυρες ετερόκλητων θέσεων για το ρόλο του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας. Βιώσαμε οργήλεις επιθέσεις εναντίον του κλήρου και των πιστών, αλλά και πυρακτώδη “αντίσταση”, δήθεν στο όνομα της πίστεως. Το πρώτο είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψιν την επιλογή της πολιτικοκοινωνικής εκμετάλλευσης ακόμα και μίας πανδημίας. Το δεύτερο, ανέδειξε το έλλειμμα κατήχησης του πληρώματος της Εκκλησίας, το οποίο αφήνει πρόσφορο έδαφος σε ορισμένους να τοποθετηθούν διαστρεβλώνοντας το αληθινό νόημα της πίστεως μας. Αποτέλεσμα ένας ιδιότυπος πόλεμος χαρακωμάτων και σύγχυση σε όσους προσπαθούν να δούν τα δεδομένα ψύχραιμα.

Η Επιστήμη δεν είναι εναντίον της πίστης. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις η πίστη είναι αυτή που δίδει ώθηση στην Επιστήμη. Αρκετοί επιφανείς επιστημόνες αναγνωρίζουν ότι η σοφία, η γνώση, η εμπειρία, συνιστούν δώρα του Θεού στον άνθρωπο. Αυτά τα δώρα ο Θεός τα παρέχει με άκρατη αγάπη προκειμένου να στηρίξει τον άνθρωπο. Όταν ο άνθρωπος παραβλέπει, αγνοεί αυτή τη μοναδική αλήθεια οδηγείται στην ύβρη. Οι επιστήμονες κάνοντας χρήση των δώρων αυτών του Θεού προσπαθούν να διαφυλάξουν το ύψιστο δώρο του, που είναι η ζωή. Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν ότι είναι θεάρεστος ο αγώνας που η ιατρική κοινότητα καταβάλει κάνοντας πρώτα από όλα το σημείο του σταυρού και σκύβοντας κατόπιν πάνω από τον ασθενή, τον κατ’ εικόνα Θεού άνθρωπο, οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε ποιο είναι ο σύμμαχος μας στη πίστη και ποιος ο εχθρός μας.

Η πίστη όλων, των απλών πιστών, των πολιτών, των επιστημόνων, των ιατρών, είναι αυτή που θα μας βγάλει νικητές από αυτή τη φοβερή δοκιμασία. Η ύβρις του ανθρώπου μας οδήγησε σε αυτή, η αγάπη του Θεού μέσω των αγγέλων του που καθημερινά μάχονται απο διάφορα πόστα θα μας φέρει τη λύτρωση και τη σωτηρία. Ας διατηρήσουμε λοιπόν ακέραιη την πίστη μας κι ας εμπιστευθούμε τον Θεό.

*Ο Α.Κατσανιώτης είναι βουλευτής Ν. Αχαΐας της Ν.Δ.