today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Άνοιξε μετά από 11 χρόνια ο Άγιος Νικόλαος Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια

Κτύπησε χθες και πάλι μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια η καμπάνα του Αγίου Νικολάου Ιμπραημίας στην Αλεξάνδρεια, με τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόδωρο να κτυπά το ιστορικό κωδωνοστάσιο, διαλαλώντας στην παραλιακή αυτή περιοχή της μεσογειακής αιγυπτιακής μεγαλούπολης, ότι το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο ανοίγει συνεχώς τις εκκλησιές του για να δοξάζεται ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.

Πρόκειται για μία εκκλησία που κτίστηκε πριν από 121 ακριβώς χρόνια, το 1899, από τον μεγάλο ευεργέτη Κωνσταντίνο Γώγο και τη γυναίκα του Μαριόγκα και ο οποίος ναός αποπνέει μέχρι σήμερα την ιστορία του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας κατά τον τελευταίο αιώνα, φυλάσσοντας καλά στους κατάλευκους τοίχους της, με τις παλαιές εικόνες, τις αγωνίες και τις παρακλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Αλεξανδρινών που άναψαν εκεί το κεράκι τους, εκατό μέτρα μόλις από εκεί που «σπάει» το κύμα θάλασσας και αναδύεται η αρμύρα της Μεσογείου.

Ο αλεξανδρινός Προκαθήμενος με δυσκολία συγκράτησε τη συγκίνησή του, όχι μόνον γιατί ένας ακόμη Οίκος του Θεού δέχεται και πάλι τις προσευχές των πιστών ως «λιμένας σωτηρίας», αλλά και γιατί η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στους ναυτικούς, που τόσοι πολλοί από την Ελλάδα τις παλιές δεκαετίες επισκέπτονταν την Αλεξάνδρεια και αγνάντευαν από μακριά τον μικρό της τρούλο και το καμπαναριό.

Ήταν οι εποχές όπου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήταν φτωχό στις οικονομικές του δυνάμεις, αλλά πλούσιο από τις καρδιές όλων εκείνων των ανθρώπων της αλεξανδρινής παροικίας.

Την παροικία, εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, εκπροσώπησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των προξενικών και κοινοτικών αρχών, κατά τη συμβολική αυτή ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου. Παρόντες ήταν, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας, Γεωργία Μαστουρίδη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, Αλίκη Αντωνίου και ο πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Βασίλης Φιλιππάτος.

Ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του, έκανε ο Πατριάρχης Θεόδωρος στον αλεξανδρινό, Νικόλα Ελευθερίου, που πάντοτε στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον ιστορικό αυτό ναό.

Όλοι τους παραβρέθηκαν, τόσο στη συγκινητική τελετή της πρώτης θείας λειτουργίας του χώρου, μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του, παρουσία του Πατριάρχου Θεοδώρου, όσο και στην ενθρόνισή του στο ναό, του Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, ο οποίος ως Πατριαρχικός Επίτροπος θα έχει πλέον στην Αλεξάνδρεια το δικό του ναό για να τελεί τα άχραντα μυστήρια της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικό υπήρξε και το δώρο που προσέφερε ο Πατριάρχης στον Μητροπολίτη Νάρκισσο με αφορμή το σημερινό γεγονός: μία αρχιερατική ράβδος που είχε προσφέρει στον Πατριάρχη Θεόδωρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα Μύρα της Λυκίας, όπου υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος.

«Μητροπολίτα Νάρκισσε, λάβε αυτή τη ράβδο, γιατί το αξίζεις, σέβεσαι το θεσμό του Πατριαρχείου μας, ως στρατιώτης γενναίος της Εκκλησίας μας», είπε χαρακτηριστικά στον Πατριαρχικό Επίτροπο ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ενθρονίζοντάς τον στο δεσποτικό της Εκκλησίας και ψάλλοντάς του τη φήμη.

Επίσης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του γενικού προξένου κ. Κοτσιώνη, την Ελλάδα, για τη βοήθεια που προσέφερε, καθώς και την αλεξανδρινή σύζυγό του, Ιωάννα Κοτσιώνη.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί, μεταφέροντας τους λόγους της συγκινητικής ατμόσφαιρας από τους λόγους του Πατριάρχη, ήταν το γεγονός ότι Νικόλαος ήταν και το κοσμικό όνομα του Πατριάρχη Θεοδώρου προτού ενταχθεί στον κλήρο. Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος δεν παρέλειψε να γυρίσει πίσω τον χρόνο 16 ολόκληρα έτη, όταν μπροστά στην εικόνα του Αγίου Νικολάου σε αυτόν το σεμνό ναό προσευχήθηκε ο ίδιος στις 9 Οκτωβρίου του 2004, λίγο πριν εκλεγεί παμψηφεί στον ιεραποστολικό θρόνο του Αποστόλου Μάρκου ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε και ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός καθώς και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Νικόδημος Τότκας, στην ακολουθία όπου ο Πατριάρχης μνημόνευσε όσους κληρικούς υπηρέτησαν στην ελληνική αυτή εκκλησία της Αλεξάνδρειας: τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ειρηναίο, και τους αείμνηστους ιερείς Βαρνάβα, Σπυρίδωνα και Χριστοφόρο.

Αμέσως μετά, όλοι οι παρεβρισκόμενοι εγκαινίασαν το εντευκτήριο του ναού, το οποίο περιλαμβάνει και μία μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη, που αφιερώνεται στην παροικία και σε όλο τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, σε αυτό το ζωντανό προάστιο της πόλης της Αλεξάνδρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ