today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Τα θύματα της Marfin, οι πολιτικοί αρχηγοί και η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Μια παλιά παροιμία λέει ότι το «Γέρικο σκυλί καινούργια κόλπα δε μαθαίνει». Έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αποτάξει τα παλαιά «κουσούρια» του ΣΥΡΙΖΑ του 3% και σήμερα ήταν απών από τη συμβολική τελετή για τα θύματα της Marfin στην οποία ήταν παρούσα η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Του Κώστα Πασίση

Στόχος του Πρωθυπουργού ήταν με την κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών, να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα ότι ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος απέναντι σε εγκληματικές ενέργειες και κυρίως ότι δεν θα επιτρέψει στο μέλλον να επαναληφθούν τέτοια θλιβερά φαινόμενα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωταρχικός σκοπός επετεύχθη κατά το …ήμισυ, καθώς στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε η Φώφη Γεννηματά η οποία με τη στάση της έδειξε ότι παραμένει ένας εν δυνάμει αξιόπιστος συνομιλητής, παρά τις εμφανείς διαφωνίες για σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις του, που δεν είναι άλλες από τη «τυφλή» σύγκρουση με την κυβέρνηση. Μια αντιπολίτευση «άσπρο-μαύρο», ακόμη και για θέματα που κανονικά θα πρέπει να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις.
Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πόσο πολιτικά βιώσιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τυχόν συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, που επιθυμεί διακαώς η Κουμουνδούρου. Με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά δείχνει να βαδίζει σε διαφορετικό πολιτικό μονοπάτι.

Μια πρώτη προσπάθεια κοινού βηματισμού, πάντως, έκανε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, εστιάζοντας την κριτική στις (δήθεν) ελλείψεις μέσων προστασίας για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και την καθυστέρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Δυο προβλήματα που η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από το ΣΥΡΙΖΑ, αν και το υπουργείο Υγείας προέβη έγκαιρα σε νέες προσλήψεις στο χώρο της υγείας.
Κάπως έτσι άνοιξε η …όρεξη στην Κουμουνδούρου για πιο «βαθύ παιχνίδι» και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για προγραμματική σύγκληση των προοδευτικών κομμάτων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, που είναι τεχνητά καλλιεργημένο από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έσπευσαν να εργαλειοποιήσουν και τις διαφωνίες του ΚΙΝΑΛ στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον και να μιλήσουν για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δυο κομμάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Φυσικά, κανείς στην Κουμουνδούρου δε θυμάται ούτε λέξη απ όσα είπε η κυρία Γεννηματά στη Βουλή, για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να …τιμήσει μόνος τα θύματα της Marfin, ωστόσο στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που είναι αντίθετα σε οποιαδήποτε προσέγγιση με την Κουμουνδούρου, επεσήμαναν ότι η στάση τους δικαιώνεται.
Η εν λόγω απόφαση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολπίτευσης αποκαλύπτει, όμως και τις μεγάλες και βαθιές αδυναμίες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετα την τριπλή εκλογή του ήττα πριν από εννέα μήνες.

Προφανώς, ακόμη, δεν ξεπέρασε το εκλογικό σοκ που υπέστη και αυτό προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βρει αποτελεσματικό αντιπολιτευτικό βηματισμό, ούτε να εμφανίσει ένα υποτυπώδες αξιόπιστο πρόγραμμα.
Αντίθετα βρίσκεται σε μόνιμη αμηχανία και σύγχυση, που επιτείνεται από τις κυβερνητικές επιτυχίες στη διαχείριση των δυο μεγάλων κρίσεων.

Τέλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα …αδικαιολόγητα από την απόφαση Τσίπρα για την Mafrin, είπε οτι ήταν αναμενόμενο το όχι, καθώς η ηγεσία δεν θα μπορούσε ποτέ να συρθεί πίσω από άλλη μια κυβερνητική πρωτοβουλία, ειδικά αυτή την περίοδο που οι εσωκομματικές τάσεις βρίσκονται επι ποδός πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ