today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Πότε και ποιες εκδηλώσεις ξεκινούν

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε ότι, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τους θερινούς κινηματογράφους που είχε ήδη ανακοινωθεί πως επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου και 1η Ιουνίου αντίστοιχα, δίνεται η δυνατότητα έναρξης προβών και κινηματογραφικών γυρισμάτων από τις 18 Μαΐου.

Θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις θα επανέλθουν από τις 15 Ιουλίου, που σημαίνει ότι θα φιλοξενηθούν τελικά εκδηλώσεις και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στο Ηρώδειο αλλά και σε άλλους ανοιχτούς χώρους, αλλά με το 40% της συνολικής χωρητικότητάς τους, τη σκηνή να βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά των θεατών ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση της απόσταση 1,5 μέτρου ακόμη και για τους όρθιους. Την ίδια απόσταση, του 1,5 μέτρου, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και οι καλλιτέχνες που βρίσκονται επί σκηνής.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει το φετινό καλοκαίρι 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ενώ οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι θα διατίθενται δωρεάν για την φιλοξενία εκδηλώσεων.

Νέες κατηγορίες εργαζόμενων στον τομέα του Πολιτισμού εντάσσονται στο ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι και εκείνοι των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα λόγω κορωνοϊού, όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες κατά το διάστημα 15/3 έως 20/4 αλλά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται πλέον από το ειδικό επίδομα υπολογίζονται από το ΥΠΠΟΑ σε 45.000 από ένα σύνολο των περίπου 100.000.

Όπως εξήγησε, άλλωστε η Λίνα Μενδώνη δεδομένου ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο τομέα ελήφθη, προ ημερών, η απόφαση για την δημιουργία ειδικού Μητρώου Πολιτισμού. Από τις 13 Μαΐου μάλιστα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν τα στοιχεία τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ανακοινώθηκε η θέσπιση κουπονιού πολιτιστικών παραγωγών, με το οποίο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο κάποιας εκδήλωσης για μία άλλη μελλοντική, της ίδια διοργανώτριας εταιρείας, μέχρι το τέλος του χρόνου.

10.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα του Πολιτισμού θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε 20ήμερο πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας έναντι του ποσού των 1000 ευρώ αλλά και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Δίνεται δυνατότητα ένταξης σε κάποιους από τους εργαζόμενους σε προγράμματα ανεργίας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 35 εκ. ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης και πάνω από 100 εκ. σε αναπτυξιακά μέτρα ενώ ανακοινώθηκε επίσημα πως, εάν χρειαστεί, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης.

Το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο

«Πρωτοβουλίες όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών εντάσσονται μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί βάζουν κριτήρια, όρους και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Θεωρώ ότι θα πετύχει, διότι ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημιουργών θέλει να γίνει αυτό το μητρώο. Θα έλεγα ότι τις τελευταίες μέρες, διαβάζοντας τα ΜΜΕ, απαιτεί αυτή την πρωτοβουλία, ακριβώς γιατί η πανδημία ανέδειξε ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού, ήταν το μη χαρτογραφημένο τοπίο. Όμως και ανεξαρτήτως πανδημίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία το θέλει και επενδύει σε αυτό, και το θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι, είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο προκειμένου να καθοριστούν πολιτικές και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό», ενώ ως προς τα κριτήρια ένταξης, συμπλήρωσε ότι «θα είναι αρκετά χαλαρά, με την έννοια ότι απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο, όποιας σχολής και όποιας μορφής, που να δείχνει αυτό που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος, με έναν συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμό ενσήμων που έχει κολλήσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Για τις εκδηλώσεις της Επιδαύρου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις». «Δυνητικά μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15/7 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και την Ολυμπίας ότι «βεβαίως θα ανοίξουν 18/5, όπως άλλωστε και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

«Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν», δήλωσε η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι προφανές ότι και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και φυσικά θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχουν ληφθεί πρόνοιες. Στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», συμπλήρωσε.

Τέλος, ως προς τα έσοδα που αναμένονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κρίση είναι προφανές ότι κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα. Παρόλα αυτά το ΤΑΠ έχει λάβει πρόνοιες ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του από δραστηριότητες που την προηγούμενη χρονιά ήταν ανύπαρκτες», είπε, φέρνοντας τα παραδείγματα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων. «Οργανώθηκαν και οργανώνονται συστηματικά τα πωλητήρια ώστε να υπάρξουν πόροι πολλοί μεγαλύτεροι από αυτοί που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στους περισσότερους και δη στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρχαν αναψυκτήρια. Ήταν κλειστά για πέντε χρόνια. Τα αναψυκτήρια αυτά θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν, στη λογική που λειτουργούν και οι άλλοι χώροι εστίασης και καφέ. Επομένως έσοδα θα υπάρχουν και από εκεί. Επιπλέον, το ΤΑΠ ήδη βρίσκεται σε ανανέωση του e-shop προκειμένου η σελίδα του, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, να αρχίσει να λειτουργεί. Από εκεί προσβλέπω ότι θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε να δούμε την τελική ανταπόκριση του κόσμου και θα κάνουμε τη δέουσα αποτίμηση», κατέληξε η κ. Μενδώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ