today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πάνω από 900 Ταλιμπάν αποφυλακίστηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων

Περισσότεροι από 900 μαχητές Ταλιμπάν έχουν ήδη αποφυλακιστεί από φυλακές της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στη Ντόχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ένας Αφγανός αξιωματούχος.

«Μέχρι στιγμής, 933 κρατούμενοι Ταλιμπάν έχουν αφεθεί ελεύθεροι από φυλακές του Αφγανιστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαβέντ Φαϊζάν, εκπρόσωπος του αφγανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας .

Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 132 κρατούμενους δυνάμεων της κυβέρνησης της Καμπούλ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν της 29ης Φεβρουαρίου προβλέπει την απόσυρση ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν σε χρονικό διάστημα 14 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αντάρτες θα σεβαστούν ορισμένες δεσμεύσεις για την ασφάλεια και ξεκινήσουν τις «ενδο-αφγανικές» διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας.

Επίσης στηρίζει μια τεράστια ανταλλαγή κρατουμένων: 5.000 Ταλιμπάν που κρατούνται από την αφγανική κυβέρνηση για 1.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων που κρατούνται από τους αντάρτες.

Η ανταλλαγή, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου, η ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την έναρξη των ενδο-αφγανικών συνομιλιών, αντιμετώπισε σωρεία εμποδίων.

Η Καμπούλ, που δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία της Ντόχα, επιβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν απαίτησαν την αποφυλάκιση δεκαπέντε από «ανώτερους διοικητές» τους. Οι αντάρτες κατηγόρησαν τις αφγανικές αρχές για αναίτια αργοπορία.

Στα μέσα Απριλίου ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ταλιμπάν, χαρακτήρισε την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων «ένα σημαντικό βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία και τη μείωση της βίας».

Αλλά εάν η Ουάσινγκτον πέτυχε να επιβάλει εκεχειρία εννέα ημερών στους αντάρτες με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας της Ντόχα, οι βίαιες συγκρούσεις επανήλθαν.

«Μεταξύ 1ης Μαρτίου και 31ης Μαρτίου, οι Ταλιμπάν απέφυγαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του συνασπισμού. Αλλά ενέτειναν τις επιθέσεις κατά των αφγανικών δυνάμεων», αναγνώρισε πρόσφατα η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο Χαλιλζάντ ταξιδεύει στο Κατάρ, την Ινδία και το Πακιστάν αυτήν την εβδομάδα για να αναζητήσει νέα περιφερειακή υποστήριξη για τη συμφωνία της Ντόχα, ενώ πιέζει τους Ταλιμπάν να τερματίσουν τη βία.

Μετά από περισσότερα από 18 χρόνια πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει τακτικά ότι θέλει να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ