Μ.Βαρβιτσιώτης: Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

135
ΑΠΕ

Ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελλάδα, την επόμενη Παρασκευή 15 Μαϊου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic-Buric).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, την ενημέρωσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα αναδείξει ως κεντρική της θεματική την πανδημία Covid-19, σε συνδυασμό αφενός με την προστασία του δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας και αφετέρου με τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για την επιλογή της κεντρικής θεματικής, η οποία αποτελεί ήδη αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης στο πλαίσιο του εν λόγω Οργανισμού.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστό ότι η Ελληνική Προεδρία, υπό το φως των περιορισμών που τίθενται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, θα διεξαχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ψηφιακών μέσων, προσθέτοντας ότι, για το λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί η αναγκαία τεχνική υποδομή που θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή μίας, κατ’ουσία, Ψηφιακής Προεδρίας (E-Chairmanship).

Η Pejcinovic-Buric, γνωστοποιείται στην ανακοίνωση, ανέφερε και «από πλευράς της ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης τις οποίες βιώνουν οι πολίτες λόγω της πανδημίας Covid-19 επιβάλλουν πράγματι την προσφυγή σε σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και συνεχάρη, στο πρόσωπο του κ. Βαρβιτσιώτη, τη χώρα μας για το πνεύμα καινοτομίας που θα διαπνέει την άσκηση της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και για την όλη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού».