today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Στο πλευρό των εργατών γης ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος έσπευσε σήμερα να υπερασπισθεί τους εργάτες στις αγροτοκαλλιέργειες στη νότια Ιταλία, που μεταξύ τους βρίσκονται πολλοί μετανάστες θύματα οικονομικής κι εργασιακής εκμετάλλευσης, καλώντας τους να επωφεληθούν από την κρίση του κορονοϊού για να εξασφαλίσουν την «αξιοπρέπεια τους», την ώρα που η κυβέρνηση διχάζεται σχετικά με τα σχέδια για νομιμοποίησή τους.

«Με αφορμή την 1η Μαΐου, έλαβα αρκετά μηνύματα για τον κόσμο της εργασίας και τα προβλήματά του. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η κατάσταση των εργατών στις αγροτικές καλλιέργειες, περιλαμβανομένων και πολλών μεταναστών, που εργάζονται στην ιταλική ύπαιθρο» τόνισε ο Πάπας.

«Δυστυχώς, πολύ συχνά αυτοί υφίστανται εκμετάλλευση σε μεγάλο βαθμό. Είναι βέβαια αλήθεια ότι η κρίση επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως, όμως η αξιοπρέπεια των προσώπων θα πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή. Ως εκ τούτου, συμμερίζομαι την έκκληση όλων αυτών των εργαζομένων, αλλά και όλων εκμεταλλευόμενων εργαζομένων και σας καλώ να αδράξετε την ευκαιρία αυτής της κρίσης για να ξαναθέσετε στο επίκεντρο την αξιοπρέπεια του ατόμου και της εργασίας», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος.

Κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες Αφρικανοί, αλλά και Βούλγαροι ή Ρουμάνοι φθάνουν στην ιταλική χερσόνησο για να εργασθούν στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Συχνά πληρώνονται με ψιχία και ως επί το πλείστον ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς με αξιοθρήνητες συνθήκες υγιεινής. Τις περισσότερες φορές την εργασία και τη διαμονή τους εκμεταλλεύονται οι τοπικές μαφιόζικες οργανώσεις.

Ενώ η συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στη γεωργία ορίζει ημερήσιο χρόνο εργασίας 6,40 ωρών με αμοιβή 50 ευρώ την ημέρα, αυτοί οι εργάτες απασχολούνται πάνω από οκτώ ή δέκα ώρες την ημέρα, φθάνοντας ακόμη και τις 14 ώρες. Όλοι τους πληρώνονται με βάση την ποσότητα της συγκομιδής τους (3 έως 4 ευρώ για 350 κιλά), η οποία μόλις τους επιτρέπει να κερδίσουν 20-30 ευρώ την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ