today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη κι ανάκαμψη του τουρισμού

Επιβεβλημένη κι ολοκληρωμένη παρέμβαση της Πολιτείας, τόσο για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού το 2020 όσο και για την ανταγωνιστική προσαρμογή του στη συνέχεια, στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, προτείνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό και Άρη Σουλούνια, αντίστοιχα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης και ο γραμματέας του Τομέα Γιώργος Νικητιάδης.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης με πολλές προαναγγελίες προθέσεων, αλλά χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης επισημαίνοντας ότι η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος υπερβαίνει το 25% του ΑΕΠ και το αντίστοιχο ποσοστό της απασχόλησης. «Είναι σαφές ότι αν δεν στηριχθεί το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και όχι μόνο για μια χρονιά. Μάλιστα μεγάλο μέρος του κόστους των μέτρων στήριξης, θα επιστρέψει στο κράτος μέσα από την αυξημένη δραστηριότητα που θα επιφέρει (φόροι, εισφορές, κατανάλωση)», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ήδη στη Βουλή (κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης) ολοκληρωμένη πρόταση για τις κατευθύνσεις ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο του Τουρισμού από την κρίση και δεσμεύτηκε να θέσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το θέμα της στήριξης των χωρών του Νότου για τον τουρισμό.

Η κ. Γεννηματά και ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους όπως εξειδικευόνται στο Εθνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη του Τουρισμού οι οποίοι είναι:

-Η Ελλάδα ασφαλής προορισμός. Πρωταρχικό μέλημα η προστασία της υγείας επισκεπτών και εργαζομένων. Να καταλήξουμε το ταχύτερο -μια και η Ευρώπη ακόμη καθυστερεί -σε ένα Εθνικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα αφορά την λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να στηρίξουμε τις υποδομές υγείας στις τουριστικές περιοχές και να προχωρήσουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι (τεστ) πριν από το άνοιγμα και κατά τη λειτουργία των μονάδων.

-Στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για δύο χρόνια, στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή και στο 13% για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Κατάργηση του τέλους διαμονής. Αναστολή για 2 χρόνια του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2020. Ενίσχυση της ρευστότητας με εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναστολή της πληρωμής δόσεων και οφειλών, για το 2020,και μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξόφλησή τους. Μείωση των ενοικίων των υποδομών κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.

– Στηρίζουμε την απασχόληση και τους εργαζομένους. Επιδότηση του μισθού των εργαζομένων κατά 40%, για όσες εποχιακές επιχειρήσεις ανοίξουν και για όσο παραμείνουν ανοιχτές, χωρίς όμως δυσμενείς αλλαγές στους όρους και συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όλη τη χρονιά, στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που θα μείνουν κλειστά. Κάλυψη με επίδομα ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες για όσους δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Μεγάλο, ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών. Με κατεύθυνση τη στήριξη και μικρών, μεσαίων μονάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ