today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προαναγγέλλει την διάλυση της μεσαίας τάξης, λέει ο Α.Χαρίτσης

Για «αδράνεια» και «καταστροφικές επιλογές» της κυβέρνησης μιλά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ‪ieidiseis.gr‬, κατηγορώντας την για «συνειδητή επιλογή να σαρώσει την αγορά εργασίας, να εξαϋλώσει τους μικρομεσαίους και να αναδιαρθρώσει την οικονομία προς όφελος των λίγων ισχυρών που θα επιβιώσουν, σε μία οικονομική εκδοχή της ανοσίας αγέλης».
Αναφέρει ότι «αντί να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για να ανακοπεί η έκρηξη ύφεσης και ανεργίας, λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση: επιδοτεί την ανεργία και τις μειώσεις μισθών αντί την εργασία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αόριστες υποσχέσεις για ενίσχυση, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τρέχουν». Τονίζει ότι τους πολίτες τους απασχολεί η «έκρηξη της ύφεσης, ανεργίας, μειώσεων μισθών και λουκέτων», στην οποία σημειώνει ότι οδεύει η χώρα με μαθηματική ακρίβεια και που θα κάνει την οικονομική κρίση που ζήσαμε «να φαντάζει βόλτα σε παιδική χαρά». «Οι ίδιοι οι υπουργοί προαναγγέλλουν ουσιαστικά την διάλυση της μεσαίας τάξης», τονίζει.
Αναφέρει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι» αφορούν το τώρα και το αύριο της χώρας. «Προφανώς η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών επιβάλει να σκεφτούμε και με όρους μίας κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας που να εκφράζει τις αγωνίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών για ένα διαφορετικό μοντέλο άσκησης της πολιτικής», δηλώνει. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αδρανήσουμε μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την κοινωνική συνοχή και ευημερία του τόπου μας», προσθέτει, και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας». Αναφέρει πως είναι καθαρά επιλογή του κ. Μητσοτάκη η μη αξιοποίηση των «πολλαπλών δυνατοτήτων» από την έξοδο από τα μνημόνια και τη «χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών που οδήγησαν για πρώτη φορά στη δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, χωρίς το οποίο τώρα η χώρα θα είχε τιναχθεί ήδη στον αέρα».
Σε ερώτηση σχετικά με τις συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής τρία σημεία: «Πρώτον, ότι την κρίση αυτή δεν πρέπει να την πληρώσουν ξανά -όπως έγινε στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης- οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτοι, οι μικρομεσαίοι. Δεύτερον, ότι η κρίση αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε μοντέλα αντιδημοκρατικά και εθνικής περιχαράκωσης που φαντάζονται ότι μπορούν να υψώσουν “ τείχη” έναντι μιας παγκόσμιας πρόκλησης. Τρίτον, ότι η κρίση αυτή απαιτεί νέα εργαλεία ανάγνωσης και σχεδιασμού για να έχουμε πειστικές απαντήσεις προς όφελος της κοινωνίας και όχι των οικονομικών ελίτ».
Για τα σενάρια περί εκλογών αναφέρει ότι «μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, είτε για να αποδράσει από τις ευθύνες του είτε για να προλάβει τις συνέπειες των επιλογών του». Προσθέτει ότι όμως, αν το πράξει, «οι πολίτες θα καταλάβουν την πολιτική τυμβωρυχία, τον κυνισμό αλλά και την ανευθυνότητα να στήσει κάλπες εν μέσω πανδημίας για μικροκομματικά οφέλη». Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η χώρα είναι αρχές Μαΐου αντιμέτωπη με μηδενικά έσοδα από τον τουρισμό, τρομοκρατημένη από την προοπτική νέων στρατιών ανέργων, υποαμοιβόμενων εργαζομένων και λουκέτων στις επιχειρήσεις, απογοητευμένη από τη διάψευση των προσδοκιών της ΝΔ για αναπτυξιακό ράλι – όχι μόνο τώρα με τον κορονοϊό, αλλά με την επιβράδυνση της οικονομίας ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019».
Κατόπιν αυτών καταλήγει, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, όσες ρητορικές διακηρύξεις και αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη θύελλα η οποία πλησιάζει και απειλεί να γκρεμίσει το κύριο που καταφέραμε: να βγει η χώρα από τη μέγγενη της κρίσης και της ανασφάλειας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανανεωμένος και ενδυναμωμένος, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της νέας προσπάθειας για την κοινωνική ανασυγκρότηση», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ