today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Τηλεδιάσκεψη Γ.Πατούλη με δημάρχους για την υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών

H υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με την επανέναρξη των σχολείων και η σίτιση των ευπαθών ομάδων από τους δήμους, εξετάστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τους δημάρχους της Αττικής ενώ στο πρώτο μέρος συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Σ. Γκίκα.

Η υπουργός συνεχάρη την Περιφέρεια και τους Δήμους για την αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και ενημέρωσε για σειρά θεμάτων σχετικά με την υγειονομικής προστασία μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Ενημέρωσε ότι το υπουργείο θα προμηθεύσει όλα τα σχολεία της Αττικής με επιπλέον αντισηπτικά και εστίασε στην ανάγκη να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καλώντας τους δημάρχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το προσωπικό καθαριότητας που έχουν στη διάθεση τους. Τόνισε πως θα πρέπει τα σχολεία να διαθέτουν αποθέματα μασκών, ωστόσο διευκρίνισε πως είναι υποχρεωτική μόνο για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές. Για τις απολυμάνσεις είπε πως αποφασίστηκε να γίνονται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξουν κρούσματα, περίπτωση κατά την οποία σημείωσε, οι Δήμοι θα επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΟΔΔΥ και θα ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις.

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την υπουργό για την ενημέρωση της προς τους δημάρχους, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια διατηρεί με το υπουργείο μία διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία. «Η Αυτοδιοίκηση απέδειξε για άλλη μία φορά ότι σε κρίσιμες περιόδους μπορεί να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή» τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση. «Ως Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια με ενότητα και εποικοδομητικό τρόπο, αναζητώντας λύσεις για τους πολίτες”, ανέφερε.

Τέλος οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έθεσαν στην υπουργό την αδυναμία χρηματοδοτικής κάλυψης του κόστους των εργασιών καθαρισμού των σχολείων όσο συχνά απαιτείται, την ανάγκη έκδοσης σαφών οδηγιών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος αλλά και την ανάγκη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Στο μεταξύ αναφορικά με την έναρξη της διανομής γευμάτων σε ευπαθείς συμπολίτες μας, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους ότι θα ξεκινήσει στους περισσότερους δήμους από την προσεχή Παρασκευή, με εξαίρεση τον Κεντρικό τομέα όπου ακόμα εξετάζονται οι ενστάσεις. Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ν. Παπαθανάση για τη διαχείριση των φαινομένων υψηλού συγχρωτισμού, που παρατηρούνται σε κάποιους δήμους.

Οι δήμαρχοι με αφορμή την απόφαση της Περιφέρειας να επιτρέψει την είσοδο στα πάρκα και τα Άλση της Αττικής, υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές οδηγίες από την κυβέρνηση για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά πάρκα και άλση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά για να θέσει το θέμα ενώ διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος για περίπατο και αναψυχή, με την προϋπόθεση να μην λειτουργούν οι παιδικές χαρές και οι χώροι μαζικής άθλησης. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα αύξησης τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις καφέ και εστίασης όπως και με την εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού των δήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ