today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Aεροσκάφος σε ανθρωπιστική αποστολή συνετρίβη στη Σομαλία, έξι νεκροί

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το κενυατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χθες στη Σομαλία όπου εκτελούσε ανθρωπιστική αποστολή, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας που χαρακτήρισε «ελάχιστα σαφείς» τις συνθήκες του ατυχήματος και ζήτησε τη διενέργεια «ταχείας έρευνας» στη Σομαλία.

Το κενυατικό ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου –ένα Embraer 120– το οποίο μετέφερε υλικό στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, συνετρίβη χθες το απόγευμα στον τομέα Μπαρντάλε στη νότια Σομαλία, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Έξι άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος για μια σύντομη πτήση από την Μπαϊντόα προς την Μπαρντάλε, περίπου 300 χλμ. βορειοδυτικά της σομαλικής πρωτεύουσας Μογκαντίσου, σύμφωνα με τις αρχές.

«Το αεροσκάφος ήταν έτοιμο να προσγειωθεί στην πίστα του αεροδρομίου της Μπαρντάλε όταν συνετρίβη και ανεφλέγη. Οι έξι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν κατά το δυστύχημα», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουλάχι Ίσακ, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Η Κένυα ζήτησε από τη Σομαλία «να διενεργήσει ταχεία και εις βάθος έρευνα για την υπόθεση αυτή επειδή επηρεάζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις την ώρα που οι ανάγκες είναι πρωταρχικής σημασίας».

«Το περιστατικό σημειώθηκε υπό ελάχιστα σαφείς συνθήκες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ είναι ενεργή στη νότια Σομαλία, όμως η περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα στην Μπαρντάλε τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και των αιθιοπικών στρατευμάτων της διεθνούς δύναμης που έχει αναπτύξει η Αφρικανική Ένωση.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Τεσέμα, εκπρόσωπος της αιθιοπικής αμυντικής δύναμης, δήλωσε ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για το δυστύχημα.

Αργότερα, το κενυατικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Σομαλός πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Φαρμάτζο τηλεφώνησε στον ομόλογό του Ουχούρου Κενιάτα για να του εκφράσει τη «λύπη και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και υλικού».

Το αεροσκάφος διαχειριζόταν η African Express, η έδρα της οποίας είναι στο Ναϊρόμπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ