today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Stay Inside: Η ελληνική σειρά που γυρίστηκε στην καραντίνα

Το μακρινό 2005, όταν τίποτα δεν προμήνυε αυτό που ζούμε τώρα, ο Στάθης Αθανασίου γύρισε μια μαύρη κωμωδία μικρού μήκους με τίτλο «Καθήστε Μέσα» και πρωταγωνιστή τον Κώστα Κορωναίο. Σήμερα, ο τίτλος αυτός μοιάζει σοκαριστικά προφητικός, καθώς σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να κάθετε όντως μέσα για το καλό όλων, ενώ ο Κώστας Κορωναίος είναι αναγκασμένος να υπογραμμίζει συνεχώς ότι το επίθετό του τονίζεται στο γιώτα και όχι στο τελευταίο όμικρον.

Το «Καθήστε Μέσα» θέλει τον πρόσφατα χωρισμένο Κώστα να κλείνεται στο σπίτι του ακολουθώντας τις οδηγίες της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή που από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα υπαγορεύει στους ανυποψίαστους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους ώστε να γλιτώσουν από τις βίαιες επιθέσεις των αναρχικών. Όλα τα υλικά αγαθά παρέχονται έπειτα από τηλεφωνικές παραγγελίες ανά πόρτα και με κάθε προφύλαξη (βλ. όπλα και όχι μάσκες και γάντια), τι συμβαίνει όμως όταν ο Κώστας μένει χωρίς τηλέφωνο και χωρίς χαρτάκια; Τι θα συναντήσει στον εντελώς αλλαγμένο έξω κόσμο; Η σχεδόν δεκαπεντάλεπτη σουρεαλιστική ιστορία της ταινίας «Καθήστε Μέσα» αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για την επιρροή των μίντια και τη δύναμη που έχουν να κατασκευάζουν εχθρούς και σωτήρες και κατά καιρούς, μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε χρόνια που έχουν περάσει από τη δημιουργία της, έβρισκε συχνά λόγους για να θεωρείται επίκαιρη.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν το «μένουμε σπίτι» άρχισε να θυμίζει επικίνδυνα την ιστορία που είχε πλάσει πριν χρόνια, ο Στάθης Αθανασίου αποφάσισε να γυρίσει τη συνέχειά της και να κάνει το δικό του franchise«τώρα που η Marvel δεν νιώθει και πολύ καλά και έχει δημιουργηθεί ένα κενό στην αγορά», όπως δηλώνει χιουμοριστικά ο ίδιος. Αναλαμβάνοντας το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, πολύ γρήγορα δημιούργησε μια ομάδα ηθοποιών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, και μαζί με τον συνθέτη Θοδωρή Αμπαζή (είχε υπογράψει τη μουσική και στην μικρού μήκους ταινία) ξεκίνησαν να δημιουργούν μέσω διαδικτύου τη σειρά «Stay Inside», με τον κάθε συντελεστή κλεισμένο στο σπίτι του.

Στο «Stay Inside», τα επεισόδια του οποίου είναι διαθέσιμα δωρεάν στο YouTube, όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια έπειτα από τα γεγονότα του «Καθήστε Μέσα». Έξω δεν κυκλοφορεί κανείς, ούτε καν η αστυνομία, ενώ μοναδική εξαίρεση είναι τα self flying delivery drones της Amazon η οποία φροντίζει αποκλειστικά την παραγωγή κάθε είδους προϊόντος στα AI-enabled fully automated εργοστάσιά της. Μέσα στο σπίτι, όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από το Netflix. Διασκέδαση, επικοινωνία, internet, κατασκοπεία και ό,τι έχει να κάνει με άυλα είδη πρώτης ανάγκης. Τι θα συμβεί όμως όταν ο Έλληνας Υπουργός Netflix βάλει μπροστά το δαιμόνιο και μακιαβελικό σχέδιό του που τον θέλει απόλυτο κυρίαρχο της παγκόσμιας αγοράς;

Το αποτέλεσμα είναι μια techno-thriller-spy-romance μαύρη κωμωδία, με ιούς, CEO’s, hackers, πράκτορες, ξεχασμένους αλλά άσβεστους έρωτες και άπειρες βιντεοκλήσεις, ενώ οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να βγουν επιτέλους και πάλι έξω. Όπως υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης και δημιουργός Στάθης Αθανασίου, «το “ Stay Inside” αποτελεί μια προσπάθεια να μιλήσουμε με αφαιρετικό, ευχάριστο και μυθοπλαστικό τρόπο για τα πολύ σημαντικά θέματα που θα έχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε στη νέα πραγματικότητα που έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Στη σειρά συμμετέχουν οι Αιμιλιανός Σταματάκης (Kyrios Emil), David “ Fabu” Fernandez (Generalissimo Fabio), James Oliver Dunn (Lord Oliver), Αντώνης Βλάχος (31ias sw4rtz), Σεραφίτα Γρηγοριάδου (Ulrika), Αναστασία Στυλιανίδη (Dana), Νέστωρ Κοψιδάς (nestorious3), Δημήτρης Ζαλαχώρης (Dr. Mimermann), Μάνος Βασιλάκης (Rt Hon Manos Nezos), Ευδοκία Χρυσοβέργη (The Psychiatrist).

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ