today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες

Στη νέα, μετά την καραντίνα, φάση, η κρατική ευθύνη «δεν θα μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα των πολιτών» επεσήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη εξασφάλισης της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, διενέργειας μαζικών διαγνωστικών τεστ και προμήθειας σε μάσκες, χωρίς επιβάρυνση.

Κάλεσε σε αξιοποίηση του κερδισμένου χρόνου για να στηριχθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και να στηριχθούν εργαζόμενοι, άνεργοι, άνθρωποι που δεν καταγράφονται πουθενά και δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα και επισήμανε ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που όλες αυτές τις μέρες έχουν υψώσει φωνή διαμαρτυρίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία, να περάσει «ό,τι αντιδραστικό, αντιλαϊκό μέτρο είχε απομείνει μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων» και να «υλοποιήσει τις δέκα εντολές του ΣΕΒ, προτάσεις που χρόνια τώρα φώλιαζαν στα κιτάπια του».

«Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, είναι και το σημερινό περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτό το δήθεν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι ένα χρόνο πριν» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να το υλοποιήσει η ΝΔ.

Είπε ότι η κυβέρνηση βαφτίζει «περιβαλλοντική προστασία», τον εξευτελισμό της έννοιας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά και την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.

Σημείωσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση «χλευάζοντας ακόμα και την τάχα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» επαναφέρει τις οικιστικές πυκνώσεις παρά την απόρριψη τους από το ΣτΕ, ενώ τσαλαπατά βάναυσα την ίδια την έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης -«αφού πια δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι, υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι που συνάπτουν συμβόλαια και χτίζουν μέσα στο δάσος».

Είπε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο που ψάχνει πετρέλαιο, παρά και ενάντια σε κάθε αντίρρηση των τοπικών κοινωνιών, ενώ δίνει -κατά τη γνωστή πρακτική όλων- «σειρά δωράκια σε διάφορους επιχειρηματίες με κάθε είδους φωτογραφικές διατάξεις».

«Και φυσικά στο υψηλά ιστάμενο προσωπικό, όπως τα μέλη του ΔΣ, αυτού του υπερφορέα που ετοιμάζετε, δίνετε και μισθό πρόκληση των 8.000 ευρώ, την ώρα που ο λαός υποφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το καινούργιο πλαίσιο αδειοδότησης ολοκληρώνει ουσιαστικά το πλαίσιο του 2011, που το διατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις τότε δήθεν διαμαρτυρίες του».

«Οι δε αλλαγές που φέρνει σήμερα η ΝΔ, είναι όλες κατά παραγγελία του ΣΕΒ, ο οποίος λες και έγραψε ο ίδιος τόσο το κομμάτι για τις αδειοδοτήσεις όσο και άλλα. Πάρε ό,τι θες επενδυτή!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το περιβάλλον διαλύεται για να επενδύσουν οι βιομηχανίες, οι ΑΠΕ θα αγκαλιάσουν όλα τα βουνά και το ρεύμα θα γίνει πανάκριβο, οι περιοχές προστασίας της φύσης θα γίνουν αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης, οι παραλίες θα γίνουν αυλές μεγάλων ξενοδοχείων, οι πετρελαϊκοί όμιλοι θα γεμίσουν όλη την υπόλοιπη χώρα με γεωτρήσεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» είπε ότι «είναι η ανάπτυξη που στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος προωθεί τη στρατηγική συγκεκριμένων lobbies» και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια, που είναι αποδεδειγμένα η πιο φιλική προς το περιβάλλον;».

«Ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος από τη μια και προστασία του περιβάλλοντος από την άλλη, είναι ασυμβίβαστα» υπογράμμισε.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι χαμένοι από την «πράσινη ανάπτυξη» με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, θα είναι οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια πρωτίστως και το τμήμα των επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες.

Είπε ότι η στρατηγική της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» είναι στρατηγική και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Αττική, η χωματερή στα Λιόσια, η επέκτασή της και η προσπάθεια αντιγραφής της στο Γραμματικό, καθώς και η καρκινογόνα καύση στο Βόλο και αλλού έχουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή είδαμε κι ένα βιντεάκι της κυρίας Δούρου, με πουλάκια και ανεμιστήρες, καλύτερο θα ήταν να βγάλει ένα βιντεάκι, για να ενημερώσει τον λαό της Αττικής τι αποφάσισε, πίσω από τις πλάτες του, πέρυσι το καλοκαίρι, μαζί με τον Πατούλη και τον Τζήμερο. Αναφερόμαστε στη νέα χωματερή που είναι παράνομη, γιατί είναι σε ζώνη απολύτου προστασίας και για την οποία οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον ‘Αρειο Πάγο» πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι το σύστημα που υπηρετούν τα αστικά κόμματα δεν είναι ούτε ορθολογικό, ούτε μονόδρομος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «το περιβάλλον μπορεί πραγματικά να το υπερασπίσει ο ίδιος ο λαός, όταν αποφασίσει να σας διώξει οριστικά από την διακυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος την εξουσία, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θέτοντας κάτω από το δικό του σχέδιο και έλεγχο την οικονομία.

Τότε θα μπορέσει πραγματικά να ικανοποιήσει την ανάγκη του να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, για να προστατέψει την υγεία του και συνολικά τις ανάγκες του, να ζήσει με ευημερία και όχι με μεμψιμοιρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ