today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Tο 20% των Γάλλων θεωρεί ότι η Μ.Λεπέν θα χειριζόταν καλύτερα την κρίση

Μόλις το ένα πέμπτο των πολιτών της Γαλλίας θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός της άκρας δεξιάς, θα χειριζόταν καλύτερα από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Η κυβέρνηση του Μακρόν δέχεται σωρεία επικρίσεων, για τα αντιφατικά μηνύματά της, ιδίως για το πότε και πού πρέπει οι πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες, διότι δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επαρκές απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας προτού ξεσπάσει η κρίση, αλλά και επειδή γίνονται πολύ λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις από ό,τι στη γειτονική Γερμανία.

Ειδικά η Μαρίν Λεπέν κατηγορεί ασταμάτητα την κυβέρνηση, ερίζοντας ότι οι υπουργοί του Μακρόν ψεύδονται «για τα πάντα».

Ωστόσο η επικεφαλής της άκρας δεξιάς δεν καταφέρνει να πείσει την πλειοψηφία των Γάλλων πως θα πήγαινε καλύτερα από τον σημερινό πρόεδρο. Το 41% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης πιστεύει αντιθέτως ότι θα τα πήγαινε χειρότερα. Το 39% θεωρεί ότι δεν θα τα πήγαινε ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα του IFOP.

Για τους περισσότερους Γάλλους, δεν υπάρχει κανένα δημόσιο πρόσωπο ανάμεσα σε αυτά για τα οποία τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που θεωρούν πως θα χειριζόταν καλύτερα την κρίση. Ένα 35% εκτιμά πως ο δεξιός πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα τα πήγαινε καλύτερα, ένα 15% θεωρεί ότι ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα είχε καλύτερες επιδόσεις, ενώ μόλις το 8% κρίνει πως ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Μολαταύτα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Μακρόν παραμένει χαμηλή. Μόνο το 39% του δείγματος απάντησε πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου και πιστεύει πως θα χειριστεί την κρίση αποτελεσματικά, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με αυτό που καταγραφόταν πριν από μία εβδομάδα, αλλά θεαματικά μειωμένο σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν τον Μάρτιο (55%).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αφού ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε το σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών οι οποίοι επιβάλλονται στη Γαλλία από την 17η Μαρτίου, αρχής γενομένης την 11η Μαΐου.

Η έρευνα του ινστιτούτου IFOP για τη JDD διενεργήθηκε την 29η και την 30ή Απριλίου με τη μέθοδο της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.019 προσώπων 18 ετών και άνω που επελέγη με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ