today-is-a-good-day
21 C
Athens

Το πρόγραμμα ReGeneration γεφυρώνει σπουδές και αγορά εργασίας

Η Ελένη Μεταξά, 25 χρόνων με καταγωγή από τη Δράμα, ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε Φαρμακευτική. Επί ενάμιση χρόνο εργαζόταν σε διάφορα φαρμακεία. Εκεί κατάλαβε πως ήθελε να στραφεί στον τομέα των καλλυντικών. Άρα, σκέφτηκε, χρειάζεται να «μπει» σε κάποια εταιρεία καλλυντικών. Κι έτσι άφησε τον κόσμο των φαρμακείων. Μόνο αυτόν τον καιρό, λόγω συγκυρίας και αυξημένης δουλειάς, βοηθάει τη μητέρα της, στο δικό της φαρμακείο.

Πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ReGeneration, και τώρα το βιογραφικό της είναι διαθέσιμο για ένα χρόνο για πρόσληψη σε μια από τις εκατοντάδες εταιρείες στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και καλλυντικών, που συνεργάζονται με το πρόγραμμα.

Το ReGeneration αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα που συνδέει την αμειβόμενη εργασία και την εκπαίδευση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ομάδας Κατερίνα Κυπραίου. Σκοπός αυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση της νεανικής απασχολησιμότητας, στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και της “διαρροής εγκεφάλων”, καθώς και στο γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ των νέων πτυχιούχων και της αγοράς εργασίας, εξηγεί.

Η δημοκρατικοποίηση των ευκαιριών και η απορρόφηση των υποψηφίων

«Όταν βγαίνεις από το πανεπιστήμιο, είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις μια εταιρεία. Το ReGeneration σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα», περιγράφει η Ελένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και προσθέτει, ότι το πρόγραμμα συμβάλει στη «δημοκρατικοποίηση των ευκαιριών, καθότι απευθύνεται σε όλους». «Σε εμάς, για παράδειγμα, από την επαρχία είναι πολύ δύσκολο διαφορετικά να διεκδικήσεις μια θέση». Ήταν η τρίτη της προσπάθεια να περάσει στο πρόγραμμα του ReGeneration. Όχι μόνο δε μετανιώνει, αλλά δηλώνει ευγνώμων.

Η πλατφόρμα λειτουργεί σαν μια «δεξαμενή υποψηφίων», διευκολύνοντας τόσο αυτούς που ζητούν, όσο και αυτούς που προσφέρουν εργασία, σύμφωνα με την κ. Κυπραίου. Για παράδειγμα, αν κάποια εταιρεία ψάχνει ένα μηχανολόγο-μηχανικό, ανάλογα με τα φίλτρα που βάζει, π.χ. συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, θα έρθουν στα χέρια της κάποια αποτελέσματα με βιογραφικά. Αν δημοσιεύσει μια ανοιχτή αγγελία, θα γίνει δέκτης χιλιάδων βιογραφικών, πολλά εκ των οποίων δεν θα είναι κατάλληλα. «Το ReGeneration προσφέρει έναν στοχευμένο αριθμό βιογραφικών με πολύ καλό επίπεδο υποψηφίων. Έτσι οι εταιρείες γλιτώνουν αρκετό χρόνο, κόπο και χρήμα», συμπληρώνει. Σημειώνεται, πως το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν τόσο προς τους υποψηφίους, όσο και προς τις εταιρείες. Υπάρχουν, όμως δυο βασικές υποχρεώσεις από πλευράς εταιρειών: τουλάχιστον 6μηνη σύμβαση εργασίας και 750 ευρώ μεικτά ανά μήνα.

Στα έντεκα χρόνια δραστηριοποίησης του ReGeneration, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.200 προσλήψεις σε περισσότερες από 500 εταιρείες, ενώ στο 92% των περιπτώσεων ανανεώθηκαν τα συμβόλαια πέραν του αρχικού 6μήνου.

Η τηλεκπαίδευση

Ο 10ος κύκλος του προγράμματος που βρισκόταν την περίοδο αυτή σε εξέλιξη και συμμετείχαν 300 άτομα έγινε, για πρώτη φορά λόγω καραντίνας, με τηλεκπαίδευση.

«Η δια ζώσης εκπαίδευση έχει πολλά σημαντικά προτερήματα, σε σχέση με την ψηφιακή. Όμως δεν θέλαμε να αναβάλουμε τα μαθήματα. Είχαμε αγωνία, καθότι είμαστε τελειομανείς και δεν επιθυμούσαμε να κάνουμε έκπτωση σε τίποτα. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Ήταν ευχάριστη έκπληξη, το πόσο ο παλμός και η ενέργεια διοχετεύθηκαν διαδικτυακά», περιγράφει η κ. Κυπραίου. Πιθανόν λόγω του εγκλεισμού, η διαδικτυακή επικοινωνία, και κατ΄ επέκταση και η εκπαίδευση, να βρήκε πρόσφορο έδαφος. «Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, δεν είμαι σίγουρη αν η παρουσία των συμμετεχόντων θα ήταν τόσο έντονη. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μας ζητούσαν να συνεχίσουν, ήθελαν παραπάνω μαθήματα», επισημαίνει.

Η Ελένη δεν είχε ξαναπαρακολουθήσει μαθήματα με τηλεπικοινωνία: «Παρότι το μάθημα δια ζώσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί, η εμπειρία ήταν πολύτιμη και όλα πήγαν πολύ καλά. Υπήρχε ενθουσιασμός, ένιωθες ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Οι αιτήσεις πολλές και από κάθε γωνιά της Ελλάδας

«Δεν είμαστε ΟΑΕΔ, ούτε γραφείο ευρέσεως εργασίας, αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα», λέει η κ. Κυπραίου.

Το ReGeneration αποτελείται από δυο γενικούς κύκλους αιτήσεων το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο), όπου μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι από όλα τα ακαδημαϊκά υπόβαθρα και ιδρύματα και το ReGeneration Academy, που αποσκοπεί στη στοχευμένη εκπαίδευση. Δηλαδή, όπως λέει η κ. Κυπραίου, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων νέων πτυχιούχων σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως τουρισμός, ψηφιακό μάρκετινγκ, τομείς της τεχνολογίας, γλώσσα προγραμματισμού κ.λπ. Στο ReGeneration Academy αυτόν τον καιρό «τρέχουν» επτά ακαδημίες, κι εδώ με τηλεκπαίδευση. «Η απορρόφηση των αποφοίτων από το ReGeneration Academy σε εταιρείες είναι σταθερά στο 90%», αναφέρει η κ. Κυπραίου.

Οι ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως διαχείριση χρόνου, διαχείριση έργου, προσαρμοστικότητα, ομαδικότητα, ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, υιοθέτηση αναλυτικής και δημιουργικής σκέψης, πώς γίνεται η παρουσίαση μιας δουλειάς, η ανατροφοδότηση (feedback) των συναδέλφων κ.λπ. είναι πια προαπαιτούμενα για όλο και περισσότερες εταιρείες. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρότι εξαιρετικά στην ακαδημαϊκή κατάρτιση, υστερούν στην προετοιμασία των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, όπως και στην εκμάθηση των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κυπραίου και προσθέτει: «Και εκεί θέλουμε να συμπληρώσουμε το κενό».

Όμως δε σταματά στην εκπαίδευση το πρόγραμμα του ReGeneration. «Οι υποψήφιοι έρχονται σε επαφή με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι απαιτούνται θυσίες, δουλειά, επιμονή», αναφέρει η Ελένη. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος απέναντι στους υποψηφίους του, είναι η άμεση απορρόφησή τους σε οργανικές θέσεις πανελλαδικώς, προσθέτει η κ. Κυπραίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων, μέχρι 29 ετών, με 0-3 χρόνια προϋπηρεσίας και συμμετοχή σε εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες, όπως εθελοντισμός, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.λπ., οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα. Η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής περιλαμβάνει ψυχομετρικό τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας και συμπεριφορικές συνεντεύξεις. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα εθελοντικής εργασίας σε επιλεγμένες ΜΚΟ, όπως και παρακολούθηση πάνω από 9.000 σεμιναρίων όλων των ειδικοτήτων μέσω του LinkedIn Learning. Αποτελεί μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum.

Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων είναι μεγάλο, οι αιτήσεις πολλές και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Προς το παρόν τα μαθήματα γίνονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Απρίλη ήταν προγραμματισμένα και για την Κρήτη, αλλά εξαιτίας της καραντίνας, αυτό δεν προχώρησε, αλλά ακολούθησαν την τηλεκπαίδευση. Οι επιτυχόντες του προγράμματος αποτελούν μόνο το 5-8% των αρχικών αιτήσεων. «Το πρόγραμμα θα θέλαμε να εξαπλωθεί περισσότερο, αλλά θα πρέπει και οι εταιρείες να “ανοίξουν θέσεις” και να προσλαμβάνουν. Χωρίς τους κατάλληλους πόρους, η δραστηριότητά μας δεν μπορεί αν επεκταθεί. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία, κρατική ή μη. Αλλά προς το παρόν δεν είχαμε κάποια προσέγγιση από το κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ