today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Αφγανιστάν: Κίνδυνος υγειονομικής καταστροφής

Το Αφγανιστάν, εμπόλεμη χώρα με εντελώς ανεπαρκές σύστημα υγείας και περίθαλψης, υποσιτισμό και άλλα τρωτά σημεία, πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπο με «υγειονομική καταστροφή» λόγω του κορονοϊού, προειδοποιεί έκθεση αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας προς το Κογκρέσο.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά χθες από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR) Τζον Σόπκο υπογραμμίζει τις ανησυχίες που εκφράζουν αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές ότι η πανδημία απειλεί να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ.

Η εξάπλωση της COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς έχει περιπλέξει την ειρηνευτική πρωτοβουλία, ενώ έχει οδηγήσει σε κλείσιμο συνοριακών διελεύσεων, κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα στις μεταφορές εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τα πολυάριθμα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοναδικά τρωτά σημεία του Αφγανιστάν – το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ο εκτεταμένος υποσιτισμός, τα διάτρητα σύνορα, οι μαζικοί εσωτερικοί εκτοπισμοί, η γειτνίαση με το Ιράν και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις – καθιστούν πιθανό η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με υγειονομική καταστροφή τους επόμενους μήνες», τονίζεται στην έκθεση.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων σε μια φτωχή χώρα πιθανόν θα επιδεινώσουν την κρίση, προειδοποίησε ο Σόπκο σε επιστολή που συνοδεύει την έκθεση.

Καθώς η επιδημία εξαπλώνεται, η Ουάσινγκτον πιέζει τους Ταλιμπάν και τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι να απελευθερώσουν χιλιάδες κρατουμένους μαχητές και μέλη των αφγανικών δυνάμεων που κινδυνεύουν ως προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη 10η Μαρτίου.

Η Καμπούλ, ωστόσο, δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που συνήφθη μεταξύ των Ταλιμπάν και της Ουάσινγκτον και προέβλεπε την απελευθέρωση κρατουμένων. Οι διαφορές αναφορικά με τον ρυθμό απελευθέρωσης και τον αριθμό των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι καθυστερούν την ειρηνευτική προσπάθεια, η οποία μπορεί να υποστεί σοβαρό πλήγμα εάν πεθάνουν πολλοί κρατούμενοι.

Το Αφγανιστάν έχει επιβεβαιώσει σχεδόν 2.200 κρούσματα του κορονοϊού και 64 θανάτους, κατά δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται το υπουργείο Υγείας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η διεθνής συμμαχία υπό το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να δώσει προς δημοσίευση στοιχεία για τον αριθμό των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

Είναι η πρώτη φορά που δεν επιτρέπεται η δημοσίευση των στοιχείων από τότε που η SIGAR άρχισε να τα χρησιμοποιεί για να εντοπίσει το επίπεδο και τις εστίες της βίας το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Η συμμαχία, σημειώνεται στην έκθεση, εξήγησε ότι τα στοιχεία αποτελούν «τώρα κρίσιμης σημασίας μέρος» των εσωτερικών διαβουλεύσεων της αμερικανικής κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν, που έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας παρά τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι τα στοιχεία θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα και πάλι προς δημοσίευση αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, αναφέρει το κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ