today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Α.Χαρίτσης: Οι συνθήκες δεν ευνοούν ούτε επιτρέπουν τις πρόωρες εκλογές

Την “αδυναμία και αμηχανία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας” στηλίτευσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τηλεόραση του BlueSky, και επισημαίνοντας παράλληλα πως “αυτή τη στιγμή, που επικρατεί πρωτοφανής αγωνία στην ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να μην μένει μόνο στο “εγώ”, αλλά να ακούει περισσότερο”.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε “αποσπασματικά” τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως “για κάποιους, και δυστυχώς και για την κυβέρνηση, η κρίση που βιώνουμε αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, σε βάρος των εργαζομένων”. “Είδαμε ότι παρατείνεται το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων, η εκ περιτροπής εργασία και οι περικοπές των μισθών”, δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Η κυβέρνηση θα έπρεπε, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να στηρίξει την εργασία και όχι την αναστολή της και να προχωρήσει στην επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων. Στη Γαλλία αυτό συμβαίνει σε ποσοστό 100%, στη Βρετανία στο 80%, και αντίστοιχα συμβαίνει και στην Ισπανία και την Ιταλία”.

“Για πρώτη φορά αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας”, διεμήνυσε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”. “Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν τον κόπο να τη διαβάσει”, επέκρινε, υπογραμμίζοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο του χρόνου. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα, αλλιώς το κράτος θα αντιμετωπίσει λουκέτα, ανεργία και άρα μείωση των εσόδων του και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί. Μόνο με τις επιχειρήσεις εν ζωή θα μπορέσει σταδιακά το κράτος να αποκαταστήσει τα έσοδά του».

«Διχογνωμία και στην επιστημονική κοινότητα για τα σχολεία»

Στη συνέχεια, σημείωσε πως αν και “η αντιπολίτευση υποστήριξε τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν σε υγειονομικό επίπεδο στην αρχή της κρίσης, διαφωνούμε με το άνοιγμα των σχολείων”, υπογραμμίζοντας και τη “μεγάλη διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα”. “Χθες δημοσιεύθηκε στην Ιταλία έρευνα βάσει της οποίας το 1/3 των κρουσμάτων θα προέλθουν από τα σχολεία και μόνο, ενώ δημοσιεύθηκε στον Guardian σήμερα μελέτη Γερμανών ερευνητών που επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους από το άνοιγμα των σχολείων”, προσέθεσε.

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια περί εκλογών, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως “σε αυτή την περίοδο της κρίσης όλο το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να ασχολείται με την αντιμετώπιση της κρίσης “. “Οι συνθήκες δεν ευνοούν ούτε επιτρέπουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει όχι μόνο σε ύφεση, αλλά σε πρωτοφανή καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει περίπτωση να καταστούν αναπόφευκτες “, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θετική», χαρακτήρισε ο κ. Χαρίτσης, τη σημερινή αναφορά της κ. Γεννηματά για κόψιμο των δεσμών της σοσιαλδημοκρατίας με τον νεοφιλελευθερισμό, «απαιτούνται όμως συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση». “Είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας σε προοδευτική κατεύθυνση, σε πλήρη αντιδιαστολή με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ