today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό

“Θα είμαι σύντομος κύριε Πρόεδρε. Η φυσική σειρά της κοινοβουλευτικής τάξης με φέρνει να παίρνω το λόγο πάντα μετά τον κύριο Βαρουφάκη και ειλικρινά δεν είχα πρόθεση καθόλου να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την κυνική ειλικρίνεια με την οποία προσδιορίσατε ποιες ήταν οι επιλογές της χώρας στις αρχές του 2015. Νέο μνημόνιο ή αναδιάρθρωση χρέους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη τριτολογία του.

“Γιατί δεν τα είπατε αυτά προεκλογικά; Γιατί εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τότε λέγοντάς του ότι θα σκίσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο; Αυτό το ερώτημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση αποκαθίσταται η τάξη και μαθαίνουμε τι πράγματι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για να επιχειρήσω να κλείσω αυτή τη συζήτηση η οποία θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι διεξήχθη σε καλό και βασικά σε εποικοδομητικό κλίμα και θέλω να ελπίζω ότι αυτός θα είναι και ο τόνος ο οποίος θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε, όπως σας είπα, ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο, είπε ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε μια υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις πάνω απ’ όλα με ειλικρίνεια. Και η Κυβέρνηση, όπως έχω πει επανειλημμένως, είναι εδώ για να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Να λογοδοτεί μέσω του Kοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος ουσιαστικά δεν διεκόπη. Προφανώς να λογοδοτεί και σε επίπεδο Υπουργών και Πρωθυπουργού κάθε φορά που δίνεται η σχετική ευκαιρία με βάση τις διατάξεις που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως “και πάλι θα πω ότι η δυνατότητα πρόβλεψης του βάθους της ύφεσης είναι μία άσκηση η οποία έχει σήμερα μόνο θεωρητικά χαρακτηριστικά. Προφανώς άλλα είναι τα σενάρια εάν η ύφεση είναι πάρα πολύ βαριά, άλλα είναι τα σενάρια εάν η ύφεση τελικά αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο βαθιά. Και προφανώς κι εμείς και το οικονομικό επιτελείο και οι υποχρεώσεις οι ευρωπαϊκές στις οποίες έχουμε να καταθέτουμε μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό λαμβάνουν υπόψη και όλες αυτές τις παραμέτρους. Έχουν όμως ένα μεγάλο, έναν εν γενεί παράγοντα εσωτερικής αστάθειας. Επιτρέψτε μου τρία γρήγορα σχόλια για επί μέρους κλαδικά ζητήματα τα οποία αναφέρθηκαν από Πολιτικούς Αρχηγούς και τα οποία δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστα”.

“Μία αναφορά στους αγρότες και από τον κύριο Τσίπρα και από την κυρία Γεννηματά. Όπως γνωρίζετε, έχουμε διαθέσει επιπρόσθετο κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη στοχευμένα του αγροτικού εισοδήματος. Θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγροτική παραγωγή, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην ασφάλεια των τροφίμων και προφανώς είμαστε εδώ να εξετάσουμε και να μελετήσουμε σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη του πρωτογενούς τομέα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ζήτημα του Τουρισμού, ο πρωθυπουργός είπε πως πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την απόλυτη ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συντονισμένη αντίδραση για το ζήτημα των μεταφορών -κυρίως των αερομεταφορών- αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει το τουριστικό προϊόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. “Θέλω να θυμίσω ότι μετά από δικές μας δηλώσεις, αρχικές τοποθετήσεις, οι οποίες είχαν γίνει από σημαίνοντα ευρωπαϊκά στελέχη ότι ενδεχομένως να μην ταξιδέψει κανείς από τη βόρεια Ευρώπη στη νότια Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, ανασκευάστηκαν”, δήλωσε.

“Και σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει από το Συμβούλιο μετά από έντονη δική μας πίεση μια ξεκάθαρη κατεύθυνση και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός και ποια κυρίως πρέπει να είναι τα πρωτόκολλα εκείνα τα οποία θα επιτρέπουν σε όλους μας, σε αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν στην Ελλάδα αλλά και στους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ποια είναι τα πρωτόκολλα εκείνα τα οποία θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Και πάνω απ’ όλα βάζουμε την ασφάλεια των επισκεπτών και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εξελίξεις. Ναι, έχετε ένα δίκιο, κύριε Βελόπουλε, όταν λέτε ότι έχουμε μια προστιθέμενη αξία σήμερα ως μια χώρα που «λογίζεται», και δίκαια πιστεύω, ότι διαχειρίστηκε καλά την υγειονομική κρίση. Αυτό δημιουργεί ένα απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο προφανώς μας βοηθάει την επόμενη μέρα συνολικά στο πως θα προωθήσουμε τον προορισμό Ελλάδα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δημιουργεί βέβαια και ενδιαφέρουσες άλλες ευκαιρίες στον μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό καθώς πιστεύω ότι ενισχύει συνολικά την προοπτική που μπορεί να έχει η Ελλάδα σε αυτό το οποίο αποκαλείται στην αγγλική, χρησιμοποιώ τον αγγλικό όρο διότι δεν υπάρχει ακριβής ελληνική μετάφραση, silver economy. Οικονομία, δηλαδή, που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους μεσήλικες ή συνταξιούχους για τους οποίους τα ζητήματα υγείας παίζουν προφανώς πολύ σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση μεσοπρόθεσμη η οποία πρέπει να γίνει και θα γίνει με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνω με ένα πολύ ουσιαστικό θέμα. Αναδείχθηκε και σωστά από όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς. Και αναφέρομαι στο θέμα του Πολιτισμού. Κοιτάξτε, θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο ‘’και με ποιο τρόπο’’ και όχι στο ‘’αν’’ θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες. Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού”, πρόσθεσε.

“Δικαίως ετέθη το ζήτημα αυτό. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα”, δήλωσε, τέλος, ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ