today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που ακολουθούν

Το σχέδιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, μετα από σχεδόν δυο μήνες εφαρμογής του «σωτήριου» προγράμματος «Μένουμε Σπίτι», θα ανακοινώσει σήμερα σε διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το σύνθημα της επανεκκίνησης της χώρας. Ωστόσο η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, γιατί ο ιός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος.

Του Κώστα Πασίση

Μετα το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση σηκώνει μανίκια και πιάνει αμέσως δουλειά, καθώς κάποιες προγραμματισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας, λόγω της ιδιότυπης συγκυρίας.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου επι τάπητος θα τεθούν οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη Πέμπτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, όσον αφορά τη αντιμετώπιση της επικίνδυνης ασθένειας.

Μια συζήτηση, που ουσιαστικά σηματοδοτεί και την επιστροφή στην πολιτική πραγματικότητα, που μεταφράζεται ότι η χώρα μπαίνει σε φουλ πολιτικούς ρυθμούς…
Στο επίκεντρο του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού θα είναι για άλλη μια φορά η προσωπική ευθύνη των πολιτών στην ευλαβική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, που θα κρίνουν εν πολλοίς την επιτυχία της δεύτερης φάσης του μαραθωνίου για την αντιμετώπιση του cocid 19. Ένα κρίσιμο στάδιο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.
Στο τηλεοπτικό μήνυμα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στην επιτυχία των μέτρων της πρώτης φάσης, που οδήγησαν -όπως αποδείχθηκε- σε ένα απρόσμενο success story, παρα το γηρασμένο πληθυσμό της χώρας και την εύθραυστη οικονομία της.

Η Ελλάδα με σχέδιο και μεθοδικότητα «φρέναρε» τη διασπορά του στον κοινωνικό ιστό και έχει σχετικά λίγους θανάτους…
Η επιτυχία οδήγησε- θα εξηγήσει- στη δεύτερη φάση που χαρακτηρίζεται από χαλάρωση των μέτρων, με δεδομένο και την κόπωση της κοινωνίας, που έδειξε αξιομνημόνευτες αντοχές.

Ο Πρωθυπουργός θα εκφράσει τις ευχαριστίες του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες για την υπομονή τους και την πειθαρχία τους. Και θα τονίσει ότι κατά τη διάρκεια της νέας φάσης τα πάντα θα είναι υπο διαρκή αξιολόγηση.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και πάντα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ευμαθών ομάδων, αν και σε αυτή την κατηγορία θα ζητηθεί να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή.
Να σημειώσουμε επίσης ότι στο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες προς ρύθμιση. Επι παραδείγματι δεν έχει κλειδώσει ακόμη τι θα γίνει ακριβώς με τα σχολεία.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής, πάντως, είναι να ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίθες της εκπαίδευσης.

Δεύτερη εκκρεμότητα αποτελεί το ζήτημα της Εκκλησίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι Εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική προσευχή των πιστών, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη θεία λειτουργία που προς το παρόν θα εξακολουθήσει να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η Εκκλησία σύντομα θα επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας, πράγμα που επιθυμεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ