today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Πείραμα εξόδου το επόμενο δίμηνο για τη νέα κανονικότητα

Για τα χαρακτηριστικά των αυριανών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού προϊδέασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Χαρακτήρισε πάντως το επόμενο δίμηνο ως «πείραμα εξόδου».

Στην ερώτηση συγκεκριμένα, εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύριο τα στάδια μετάβασης στην κανονικότητα, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Κανονικότητα δεν θα είναι, για να είμαστε απολύτως ακριβείς. θα είναι μια καθημερινότητα με πολλά νέα στοιχεία, μια μετάβαση στην ομαλότητα, αλλά πάντως παραμένει μια μεταβατική φάση. Θα είναι σχετικώς μια μακρά περίοδος, όλο το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου θα είναι ουσιαστικά η μετάβαση…». Θα είναι εξάλλου «περισσότερο ένα δυναμικό σχέδιο, δεν θα είναι στατικό, θα έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες -σταθμούς που θα ανοίγει η αγορά, θα έχουμε μεγαλύτερο κοινωνικό συγχρωτισμό, δηλαδή θα περιορίζονται οι όποιοι περιορισμοί κινήσεων, αλλά από την άλλη πλευρά θα λειτουργεί και ως ροοστάτης, δηλαδή θα προχωράμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα, και αν διαπιστώσουμε ότι δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, δηλαδή συγκροτημένα και με αυτοπειθαρχία, θα περιορίζουμε πάλι λίγο τα πράγματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι το δίμηνο αυτό θα είναι πείραμα εξόδου».

   Εύκολο πολιτικά, δύσκολο τεχνικά το άνοιγμα

Όπως εξήγησε μάλιστα, το κλείσιμο ήταν μια απόφαση «πολιτικά δύσκολη, το να κλείσεις την κοινωνία και την οικονομία, αλλά τεχνικά ήταν εύκολο να κατεβάσεις το διακόπτη. Τώρα πλέον είναι μια απόφαση τεχνικά εξαιρετικά δύσκολη γιατί έχει πάρα πολλά δευτερογενή στοιχεία, τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, δηλαδή οι χώροι κοινωνικής συνάθροισης, τα ΜΜΜ, το πώς ξεκινούν τα ωράρια, οι περιορισμοί εντός του χώρου, τα μέτρα τήρησης της υγιεινής, οι διάφορες κατηγορίες πολιτών -άρα έχει δύσκολα τεχνικά χαρακτηριστικά, πολιτικά είναι μια σχετικώς εύκολη απόφαση».

Όμως ο υπουργός Επικρατείας βρήκε την ευκαιρία, στο σημείο αυτό να εκφράσει την περηφάνειά του για το ότι «τηρήσαμε με τέτοια ευλάβεια τα μέτρα που τέθηκαν, καταρρίφθηκε επιτέλους αυτό το στερεότυπο ότι είναι στο γονιδίωμά μας να είμαστε ασυμμόρφωτοι, πράγμα που δεν ισχύει. Το πιστοποιήσαμε σε όλον τον κόσμο -και αυτή είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη», σημείωσε με έμφαση. Και δήλωσε αισιόδοξος, ότι πλέον έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας σε μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές συναναστροφές μας. «Δεν χρειάζεται να πούμε στους πολίτες ότι, ‘καλό είναι να αποφεύγεις τις χειραψίες’, ‘να πλένεις τα χέρια σου συχνά’ ή ακόμα σκεπτόμουν το πόσο πολύ θα αυτορυθμιστεί η κοινωνία» π.χ. στην τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής στους χώρους εστίασης.

   Τον Ιούλιο τουρίστες από το εξωτερικό

Ερωτηθείς για μεταφορές και τουρισμό, ανέφερε ότι το θέμα των μεταφορών είναι «εν πολλοίς και ευρωπαϊκό, δεν μπορεί να λυθεί μόνο από εμάς και για το λόγο αυτό γίνονται πολύ έντονες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ιδίως Ευρωπαϊκής Επιτροπής», παραπέμποντας και στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Τουρισμού. «Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα υπάρξουν ειδικοί κανόνες, ιδίως για το κομμάτι του εξωτερικού τουρισμού, πιθανότατα θα έρχονται φιλοξενούμενοί μας αλλά θα έχουν κάποιας μορφής πιστοποίηση ότι έχουν ελεγχθεί και δεν είναι φορείς του ιού. Αυτό δεν μπορεί να έχει βεβαιότητα 100%, θα επιχειρήσουμε όμως με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα», σημείωσε θέτοντας και την περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα, που μένει ακόμη να αποδειχθεί, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει σοβαρή εξάπλωση του ιού όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες ή αναλόγως και της υγρασίας που υφίσταται. «Προσμετράμε όλα τα δεδομένα για το ζήτημα. Η πρόθεσή μας είναι, αν τα πράγματα πάνε με τη φορά που φαίνεται να πηγαίνουν», δηλαδή με μια επιπεδοποίηση της καμπύλης κ.λ.π., «η διάθεση είναι να ανοίξουμε τον τουρισμό σε δεύτερη φάση όχι μέσα στο μεταβατικό δίμηνο, τον Ιούλιο ας πούμε. Θα δεχθούμε να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα, να υποδεχθούν υπό όρους τον εξωτερικό τουρισμό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες προφυλάξεις». Για τον εσωτερικό τουρισμό, «σταδιακώς θα υπάρξει άρση των περιορισμών νωρίτερα, θα υπάρξει δυνατότητα να μετακινηθούμε χωρίς περιορισμούς εντός της χώρας προ του Ιουλίου όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι τέτοια πια ώστε να δικαιολογούν αυτού του τύπου μετακινήσεις».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για ένα καλό και ένα κακό ζήτημα: «Το προφανές καλό είναι ότι τα έχουμε πάει πολύ καλά χάρη στη μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών και τη γενικά καλή επιχειρησιακή λειτουργία του κράτους. Το κακό σε αυτό είναι ότι είμαστε η χώρα που θα είναι δέκτης των πάντων, θα είμαστε ο πιο προσφιλής τουριστικός προορισμός από μια πολύ μικρότερη παγκόσμια τουριστική πίτα, ιδίως ευρωπαϊκή. Εμείς θα είμαστε ο πιο υψηλός τουριστικός προορισμός διότι όλοι οι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσχέρεια, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, αλλά θα συγκεντρώσουμε από το μικρότερο ποσοστό τουρισμού, σχεδόν το σύνολό του».

Ανεβαίνει το ελληνικό branding

Επικαλούμενος δε, τα δημοσιεύματα διεθνούς Τύπου, εκτίμησε ότι η θετική παρουσία της χώρας στο εξωτερικό θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο προσεχώς, καθώς έχουν ήδη αναληφθεί πολύ σημαντικές δράσεις προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, και γενικώς του ελληνικού branding. «Εκείνο το οποίο μένει, είναι ότι ανεβαίνει συνολικά το ελληνικό branding. Δεν είναι μόνον ο τουρισμός, αλλά εκεί που χωλαίναμε πάντοτε -και ήταν πρόβλημα για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να εγκατασταθεί ίσως και για λίγο περισσότερο χρόνο- ήταν ότι δεν είχαμε την παράσταση, ότι μπορούσαμε να παρέχουμε ικανές υπηρεσίες στους πολίτες. Πλέον και αυτό καταρρίπτεται. Οποιοσδήποτε μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε.

   Νομοθετική πρόταση για την τηλεκατάρτιση

Στο θέμα με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, απάντησε πως ο ίδιος, το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν κάποια εμπλοκή εξηγώντας παράλληλα τι συνέβη, όπως είπε: «Εμείς θελήσαμε εγκαίρως να δώσουμε ένα επίδομα τηλεκατάρτισης, θεωρώντας ότι το επιστημονικό μας προσωπικό θα είχε να ωφεληθεί από προγράμματα που έχουν να κάνουν με σύγχρονες τεχνολογίες και δεξιότητες, και με την ευκαιρία να απορροφήσουμε Κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι, ώστε να μην αναλώσουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα». Και, «επειδή θα έπρεπε να υπάρχει άμεση αποζημίωση των ευάλωτων συμπολιτών μας έγινε πολύ γρήγορα όλο αυτό το project. Η προκήρυξη έγινε τάχιστα, σε σύντομο χρόνο και για το λόγο αυτό η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού απεδείχθη εκ των υστέρων ότι δεν ανταποκρινόταν ούτε σε εκείνο που εμείς θέλαμε αλλά ούτε στην ποιότητα του επιστημονικού μας προσωπικού».

Το εκπαιδευτικό υλικό προϋπήρχε, είχε ήδη παραχθεί και διακινείτο σε κέντρα κατάρτισης, αυτό χρησιμοποιήθηκε ως βάση, υποστήριξε ακόμη και μόλις διαπιστώθηκε η έκπτωση στην ποιότητα, «ήρθαμε με πολιτική γενναιότητα, το διορθώσαμε και επιπλέον πήραμε μια σημαντική απόφαση -και αυτή είναι η δέσμευση που παράγεται από την προεδρία της κυβέρνησης ότι με αυτήν την αφορμή επιτέλους θα εκσυγχρονισθεί το ζήτημα της τηλεκατάρτισης και της δια βίου μάθησης. Μέσα στο επόμενο δίμηνο δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε στη Βουλή μια νομοθετική πρόταση έτσι ώστε επιτέλους να υπάρξει μια τάξη σε αυτό το χώρο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα διαφαίνεται πως λειτουργούσε χωρίς ουσιαστικούς κανόνες πιστοποίησης», ήταν η δέσμευση του υπουργού Επικρατείας.

   Ωραία η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με την Αλκ. Πρωτοψάλτη

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του δήμου, με πρωταγωνίστρια την ‘Αλκ. Πρωτοψάλτη, ανέφερε πως «δεν ήταν σχεδιασμένο από την Προεδρία της Κυβέρνησης, ήταν μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για την αποσυμπίεση των πολιτών. Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ ωραία πρωτοβουλία για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση».

‘Αλλωστε, «είμαστε στην επιχείρηση μετάβασης προς μια νέα καθημερινότητα, χρειάζονται τέτοιου τύπου ενέργειες για να τονωθεί το ηθικό των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό πέρασε και από την Ηρώδου Αττικού, και ο πρωθυπουργός θέλησε ο ίδιος να δει αυτό το πολύ ωραίο θέαμα. Οι περίοικοι, οι οποίοι εκείνην την ώρα έκαναν τη βόλτα τους, συγκεντρώθηκαν βλέποντας το ασυνήθιστο αυτό θέαμα, ήταν μια πολύ ωραία εικόνα, συγκεντρώθηκαν μερικά άτομα παραπάνω, αυτή είναι αλήθεια. Ας μην έχουμε πια αυτή τη μιζέρια, είναι καλό να ενισχύεται λίγο η αυτοπεποίθησή μας στα πράγματα», έκλεισε την απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ