today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η χαμένη συναίνεση και η αμηχανία που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις

Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής από τον Αλέξη Τσίπρα και των πιστών συντρόφων του οι οποίοι το τελευταίο διάστημα και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων πρόταξαν προς τα έξω ένα δήθεν συναινετικό προφίλ για να καλύψουν την έλλειψη σοβαρού πολιτικού λόγου.

Του Κώστα Πασίση

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος σε απόγνωση, προσφεύγει εκ νέου στο «σκληρό ροκ», αποκαλύπτοντας στον ελληνικό λαό το πραγματικό πρόσωπο του κόμματος του, που δεν διαφέρει σε τίποτε από την αξιωμένη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Εν μέσω κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοιος και με ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου «κύματος», ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε στο αντάρτικο και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε «μονομαχία» στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας το στρατηγικό αδιέξοδο του, ενδεχομένως και την αμηχανία του για το δημοσκοπικό κατρακύλισμα του.

Η «μάσκα» της δήθεν συναίνεσης, είχε πέσει πριν από το Πάσχα. Το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  με ανακοίνωσή του αποκάλυψε τις προσθέσεις του.

Η κυβέρνηση «θα λογοδοτήσει ακόμα και για το τελευταίο ευρώ που έχει δαπανηθεί εν μέσω πανδημίας», ανέφερε η περισπούδαστη ανακοίνωση που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, καθώς έθεσε θέμα «λογοδοσίας» και όχι ελέγχου της κυβέρνησης, όπως επιτάσσει  το υποτιθέμενο συναινετικό προφίλ…

Η πεποίθηση που δημιουργείται  στους πολιτικούς κύκλους της χώρας είναι ότι  η Κουμουνδούρου  επιστρέφει στα παλιά της …λημέρια, της σκανδαλολογίας, των fake news που διαχέονται εντέχνως στο διαδίκτυο, από τα γνωστά τρολ, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τακτική, όμως, που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει απήχηση στην κοινωνία και ειδικά αυτή την περίοδο που η κρίση του κορωνοιου έχει αλλάξει τις γνωστές πολιτικές σταθερές και δημιουργεί άλλες συσπειρώσεις.

Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι  ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, το χούι δεν αλλάζει. Έτσι, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τα vouchers των επιστημόνων.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «τάπωσε» τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών την επόμενη εβδομάδα (ερχόμενη Πέμπτη) προκειμένου να ενημερώσει για όλο το «πακέτο» της οικονομίας, εκθέτοντας πολιτικά τον κ. Τσίπρα ο οποίος άλλα είχε κατά νου και άλλα αναγκάστηκε να πράξει στο τέλος.

Η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προβλέψιμη και έχει τις ερμηνείες της…

Η επικοινωνιακή διαχείριση τόσο του μεταναστευτικού όσο και της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια, με «άγριο» τρόπο, τον εσωτερικό «διχασμό» του κόμματος και την αλληλοεξόντωση των εσωκομματικών τάσεων.

Στην πραγματικότητα εμφάνισε το διπλό πρόσωπο του. Από τη μια πλευρά ο Τσίπρας προσπάθησε να πείσει ότι …αλλαξοπίστησε και από σκληρός αριστερός έγινε σοβαρός σοσιαλδημοκράτης, με προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοιού.

Σε συνέντευξη του ανακοίνωσε μια  δέσμη μέτρων, που θύμισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ένα αφήγημα που με το καλημέρα έπεσε στα …αζήτητα, λόγω της «ελαφρότητας» των προτάσεων, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, γεγονός που εκνεύρισε την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα βγήκαν οι …καλικάντζαροι των υπογείων της Κουμουνδούρου, η διαβόητη ομάδα #μεταθαλογαριαστούμε η οποία μίλησε σε εντελώς διαφορετική γλώσσα.

Η ηγεσία τους άκουσε, τους διάβασε αλλά μέχρι εκεί… δεν τόλμησε να δείξει την πυγμή της.

Η δεύτερη εξήγηση έχει τις ρίζες της στη  χαοτική  διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν αν δεν κλείσει η «ψαλίδα» σύντομα, ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα. Ήδη, είναι «χρεωμένος» με μια τριπλή εκλογική ήττα.

Το συνέδριο είναι μπροστά και τίποτε δεν είναι δεδομένο…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ