today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η Ιταλία γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωσή της από το φασιστικό καθεστώς

Η Ιταλία γιορτάζει σήμερα τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση από το φασιστικό καθεστώς και την ναζιστική κατοχή, έστω και αν οι δημόσιες τελετές, λόγω κορονοϊού, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. «Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από τον φασισμό και τον ναζισμό ας μας προσφέρει την δύναμή για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σήμερα το πρωί, μόνος, και με προστατευτική μάσκα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία piazza Venezia της Ρώμης. «Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, για μια ακόμη φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, την φάση της ανάκαμψης της χώρας μας», δήλωσε ο Ματαρέλα, με αναφορά στην σημερινή γιορτή. Ο Ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα, οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Με αναφορά στις τελευταίες φάσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα». Τέλος παρότρυνε τους συμπατριώτες του, «η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, να χαρακτηρίσει την στάση τους και στην σημερινή περίοδο, κατά την σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ