today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Διαδήλωση Πολωνών στα γερμανικά σύνορα για τα μέτρα του κορωνοϊού

Εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν στην Πολωνία και εργάζονται στην Γερμανία διαδήλωσαν χθες Παρασκευή το βράδυ στη νοτιοδυτική μεθοριακή πόλη Ζγκοζέλετς, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική καραντίνα που επιβάλλεται στην Πολωνία σε αυτούς που περνούν τα σύνορα με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η Πολωνία είναι μια από τις πρώτες χώρες μέλη της ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορά τους λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19. Οι πολωνικές αρχές επέβαλαν επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους εισέρχονται στο έδαφός της, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε όσους ζουν τις ζωές τους μεταξύ των δύο χωρών μελών της ΕΕ.

Η διαδήλωση έγινε σε γέφυρα πεζών που συνδέει την πολωνική πόλη Ζγκοζέλετς με την γερμανική Γκέρλιτς, οι οποίες λειτουργούσαν ως μια πόλη προτού κλείσουν τα σύνορα.

“Είμαι εγκλωβισμένη στο σπίτι για έξι εβδομάδες, δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα, να πάω στη δουλειά μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στους μαθητές μου”, δήλωσε η Μιρέλα Μπίνκιεβιτς, μια καθηγήτρια που ζει στην Ζγκοζέλετς και εργάζεται στην Γκέρλιτς.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πολωνική πλευρά των συνόρων και περίπου 100 στη γερμανική, ορισμένοι φορώντας μάσκες. Τις δύο ομάδες των διαδηλωτών χώριζε ένας μεταλλικός φράκτης που έχει τοποθετηθεί προσωρινά στη μέση της γέφυρας για να εμποδίζει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα σύνορα.

“Αφήστε μας να δουλέψουμε, αφήστε μας πάμε σπίτι μας”, αναγραφόταν σε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στην Πολωνία. Ορισμένοι από αυτούς έψαλλαν επίσης τον Εθνικό Ύμνο της Πολωνίας ενώ άλλοι την Ωδή της Χαράς, τον ύμνο της ΕΕ.

Η Ρενάτα Μπουρντόζ, του δημοτικού συμβουλίου της Ζγκοζέλετς, δήλωσε επικαλούμενη στοιχεία ότι περίπου 20.000 Πολωνοί εργάζονται στην Σαξονία της Γερμανίας, εκ των οποίων 10.500 διασχίζουν τα πολωνογερμανικά σύνορα σε καθημερινή βάση. Περίπου 3.000 Πολωνοί εργάζονται μόνον στην Γκέρλιτς, πρόσθεσε η ίδια.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

“Ας αναλογιστούμε ότι οι δουλειές δεν θα περιμένουν για πάντα την επιστροφή των Πολωνών εργατών. Θα λάβουν αυτοί οι άνθρωποι (…) βοήθεια και υποστήριξη από το κράτος;”, υπογραμμίζουν τοπικές αρχές πόλεων της νοτιοδυτικής Πολωνίας σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά ως τουλάχιστον τις 3 Μαΐου.

“Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα. Κατανοώ τις δυσκολίες των πολιτών και η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Zet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ