today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση τροπολογίας για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την ΚΟ τροπολογία για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, οι οποίες είναι δυσθεώρητες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την προστασία της πρώτης κατοικίας», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση και επισημαίνεται ότι από την 1η Μαΐου 2020 «μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι συνέπειες της επιδημικής κρίσης καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η 5η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, την ανεργία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Δεν διανοούμαι πως θα ξημερώσει 1η Μαΐου χωρίς πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικίας. Μην τολμήσετε να προχωρήσετε χωρίς πλαίσιο προστασίας. Φέραμε τροπολογία, την απορρίψατε. Αναγνωρίστε το λάθος σας και ελάτε να την ψηφίσουμε όλοι μαζί», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Έχει περάσει πάνω από 1 μήνας από τότε η ζωή μας ανετράπη βίαια. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αποφάσισε να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και μένουμε σπίτι μας επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και επειδή θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο κοινωνικό σύνολο. Για εμάς οι κοινωνίες ποτέ δεν ήταν αγέλες και οι άνθρωποι αριθμοί. Στηρίζουμε το ΕΣΥ που άλλοι το λοιδορούσαν στο παρελθόν. Το μυαλό μας είναι στους χαμηλόμισθους και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους, είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που εργάζονται από απόσταση. Ελπίζουμε αυτό που ζούμε να είναι κάτι προσωρινό. Δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτή η κρίση να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας, δικαιωμάτων ανασφάλειας και στην επιβολή αυταρχισμού».

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών. «Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 4% με 8%, το υπουργείο Οικονομικών 5% με 10%, το ΔΝΤ 10%, το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή 5,3% έως 10,2%. Αυτές οι επιδόσεις φαίνεται να είναι οι χειρότερες στην ΕΕ. Η χώρα μπαίνει σε μια μεγάλη δοκιμασία. Η κυβέρνηση καθυστερεί. Όσο παραπάνω χρήματα ξοδέψουμε στην αρχή, με σοβαρή κοστολόγηση, τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση μετά. Η κυβέρνηση θα κριθεί αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, την ανεργία, την διεύρυνση των ανισοτήτων. Η αγορά ανησυχεί», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης και ζήτησε αποφασιστικές πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο βουλευτής απάντησε και στα πυρά που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για μοίρασμα εκατομμυρίων, παραμονές των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2019. «Φέρτε τα στοιχεία που επικαλείστε. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, εμείς δεν έχουμε αλλάξει 17 χρώματα και 17 πολιτικές τοποθετήσεις από την προηγούμενη συζήτησή μας στη Βουλή», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ