today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην ακτοπλοϊα

Σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην ακτοπλοϊα αλλά και στις νησιωτικές επιχειρήσεις, άνω των 33,7 εκατ. ευρώ υλοποιεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την ανακούφιση κλάδων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊου Covid-19. Συγκεκριμένα αποφασίσθηκαν τα εξής:

– Για τη στήριξη των επιλέξιμων νησιωτικών επιχειρήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο, αποφασίσθηκε η διάθεση πόρων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

– Επίσης σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μην μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης, ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου. Επίσης αποφασίσθηκε η χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων, όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δυο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο». «Δεν σταματάμε εδώ», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊου Covid-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ