today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Κρεμλίνο: Aπαράδεκτη η λογοκρισία, να συνεχισθεί η έκδοση της Vedomosti

To Κρεμλίνο, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο νέος διευθυντής της εφημερίδας, Αντρέι Σμάροφ, έδωσε εντολή ύστερα από πιέσεις του Κρεμλίνου να μην δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada-Centr, ή άρθρα που να βασίζονται στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτών, όπως και άρθρα που αναφέρονται στη αναθεώρηση του συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά την λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024, πήρε σήμερα θέση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα η διένεξη στο εσωτερικό της εφημερίδας Vedomosti να επιλυθεί και η εφημερίδα να συνεχίσει το έργο της, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την λογοκρισία απαράδεκτη.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της εφημερίδας Vedomosti. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση αυτή θα διευθετηθεί και μας ενδιαφέρει η εφημερίδα Vedomosti να συνεχίσει το έργο της σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι «υπάρχει διάταξη του νόμου που δεν επιτρέπει την λογοκρισία», υπογραμμίζοντας ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την λογοκρισία απαράδεκτη.

O νέος διευθυντής της εφημερίδας Αντρέι Σμάροφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πεσκόφ δήλωσε, όπως έγραψε σήμερα η Vedomosti: «Είμαι βέβαιος ότι ο εκπρόσωπος τύπου του (Ρώσου) προέδρου δεν έχει την ανάγκη να σχολιάσω τις δηλώσεις του».

Με αφορμή δε το άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Vedomosti με τίτλο «Η νέα Vedomosti» μέσω του οποίου ασκείτο στον ίδιο κριτική, ο Σμάροφ δήλωσε στο Ria Novosti ότι η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ενός τέτοιου άρθρου, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ελευθερία έκφρασης απόψεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διευθυντής της εφημερίδας δεν μπορεί εξ ορισμού να επιβάλλει λογοκρισία στην εφημερίδα. Παράλληλα υποσχέθηκε να προσδώσει περισσότερο χώρο «σε επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα».

Ο Αντρέι Σμάροφ ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στην εφημερίδα Vedomosti από τις 24 Μαρτίου. Ο Ιλιά Μπουλάνοφ ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή, είχε δηλώσει τι θα παραμείνει στην εφημερίδα έως τις 23 Απριλίου.

Νωρίτερα η εφημερίδα Vedomosti είχε ανακοινώσει ότι αποκτάει νέα ιδιοκτησία, και συγκεκριμένα ότι περνάει στα χέρια του γενικού διευθυντή του εκδοτικού ομίλου Versia, Κονσταντίν Ζιατκόφ και του επιχειρηματία Αλεξέι Γκαλουμπόβιτς, οι οποίοι αγόρασαν το 100% των μετοχών της AE.BNM στην οποία ανήκε η Vedomosti. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σήμερα η εφημερίδα «η συμφωνία προς το παρόν δεν έχει κλείσει, τυπικά η BNM βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ντεμιάν Κουντριάφτσεφ, του Βλαντίμιρ Βαρόνοφ και του Μάρτιν Πομπαντούρ, αλλά ο Κουντριάφτσεφ έχει δηλώσει ότι η επιχειρησιακή διεύθυνση της επιχείρησης έχει μεταβιβασθεί στους νέους ιδιοκτήτες».

Στις αρχές Απριλίου, πέντε υποδιευθυντές της εφημερίδας με επιστολή τους προς του νέους ιδιοκτήτες, ζητούσαν να απομακρύνουν τον Σμάροφ από την θέση του διευθυντή και να τοποθετήσουν στην θέση αυτή κάποιον από την εφημερίδα που θα επέλεγαν οι δημοσιογράφοι. Πρότειναν μάλιστα για την θέση του διευθυντή την Ανφίσα Βαρόνινα, η οποία εργάζεται ως αρχισυντάκτρια, αρμόδια για τα εταιρικά προγράμματα «Veomosti &». Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας υποστήριξαν την πρόταση και σε ψηφοφορία που διοργάνωσαν ενέκριναν την υποψηφιότητά της για την θέση του διευθυντή της εφημερίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ