today-is-a-good-day
19 C
Athens

Facebook: Επενδύει 5,7 δισ. δολ. στην Ινδική πλατφόρμα Jio Platforms

H Facebook θα επενδύσει 5,7 δισ. δολ. στα ψηφιακά assets που ελέγχει ο πλουσιότερος άνδρας της Ινδίας, στην μεγαλύτερη συμφωνία της εταιρείας από την εξαγορά – το 2014 – της δημοφιλούς εφαρμογής διαπροσωπικής επικοινωνίας WhatsApp, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του αποτυπώματός της στην μεγαλύτερη αγορά προϊόντων της στον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία θα αγοράσει μερίδιο 10% στην Jio Platforms και θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας, όπως ανακοίνωσε η Reliance Industries. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Facebook ανέφερε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνεργασία της JioMart, πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου του Mukesh Ambani και της πλατφόρμας της, WhatsApp, προκειμένου να διευκολύνει την επαφή καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η μετοχή της Reliance Industries σημείωνε “άλμα” 12% στο χρηματιστήριο της Μουμπάι, μετά την ανακοίνωση.

Η Jio Platforms, η οποία ελέγχεται κατά 100% από την Reliance Industries, συνενώνει τις ψηφιακές εφαρμογές της Jio, καθώς και τα οικοσυστήματα και την ασύρματη πλατφόρμα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Reliance Jio Infocomm υπό μία και μόνη “ομπρέλα”. Με βάση τη συμφωνία, η Jio Platforms αποτιμάται περί τα 66 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε η ίδια η ινδική εταιρεία.

Η συνεργασία με την Jio θα επιτρέψει στον CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, να εντείνει τις προσπάθειες επέκτασης της εταιρικής δραστηριότητας σε μια χώρα που υιοθετεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το ηλεκτρονικό εμπόριο με αλματώδεις ρυθμούς, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν smartphones.

Η συνεργασία με τον αμερικανικό γίγαντα ευνοεί και τις φιλοδοξίες του Αμπάνι, μέχρι πρόσφατα του πλουσιότερου ανθρώπου στην Ασία, ο οποίος αναδιαμορφώνει την ενεργειακή του “αυτοκρατορία” δίνοντας έμφαση στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρόκειται για μη σύνηθες “στοίχημα” για την Facebook, η οποία συνήθως αγοράζει μερίδια σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και online περιεχομένου. Υπογραμμίζει έτσι το στοίχημα που αποτελεί για την εταιρεία η Ινδία, η οποία, σε αντίθεση με την Κίνα, διαθέτει μια ανοικτή αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που αποκτούν με κατακλυσμιαίους ρυθμούς “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα.

Η Facebook μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από έναν εταίρο με γνώση και διασυνδέσεις στη χώρα, στην οποία η Whatsapp προσπαθεί να λανσάρει μια υπηρεσία πληρωμών, συναντώντας ωστόσο εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές, λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με fake news, αλλά και με ανησυχία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Με 500 εκατ. χρήστες του Διαδικτύου, η Ινδία αποτελεί αγορά – κομβικό στόχο για όλους τους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου. Οι χρήστες του facebook στη χώρα φθάνουν τα 250 εκατ., ενώ εκείνοι του Whatsapp τα 400 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ