today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Δ.Παπαδημούλης: Ζητά έκδοση “ομολόγων ανασυγκρότησης” από την Ε.Ε.

Ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την υγειονομική κρίση και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, είναι «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και εμπιστοσύνης και η έμπρακτη αλληλεγγύη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ, εκφράζοντας την κεντρική θέση του ΕΚ.

Επικαλούμενος τη δήλωση του προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι, είπε ότι αλληλεγγύη στην πράξη σημαίνει ότι απαιτείται «δραστική αύξηση» του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και άμεση έκδοση «ομολόγων ανασυγκρότησης», με εγγυήσεις της Κομισιόν, ώστε να μην προστεθεί επιπλέον χρέος στις χώρες που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η χώρα μας και η Ιταλία, αλλά και για να μην αυξηθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου, που μπορεί να κλονίσει σοβαρά την ευρωπαϊκή συνοχή.

Τα ομόλογα αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται σε μερική αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους που θα εκδοθεί για την ανασυγκρότηση των οικονομιών μετά την κρίση του κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προβλεπόμενη ύφεση και ανεργία, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για παλιό χρέος.

Έκανε έκκληση στους ηγέτες των κρατών μελών που θα συνέλθουν αύριο να δουν με ανοιχτό μυαλό και φιλόδοξο τρόπο τη δημιουργία του «Ταμείου Ανασυγκρότησης» μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Επικαλούμενος τη θέση της ΕΚΤ και δήλωση της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται 1,5 τρισ. για να δώσει επαρκή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις. Την ίδια εκτίμηση έχει διατυπώσει και ο επίτροπος Οικονομικών Πάουλο Τζεντιλόνι. Με δεδομένο, πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έχουν ήδη εξευρεθεί πόροι 500 δισ. ευρώ, το ζητούμενο είναι το υπολειπόμενο ένα τρισ. Αυτό το ποσόν, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, πρέπει θα καλυφθεί με δραστική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και τα ομόλογα ανασυγκρότησης με εγγυήσεις της Επιτροπής.

Η θέση αυτή του ΕΚ αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα για τις χώρες που ζητούν την έκδοση κορονο-ομολόγου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Μια ευρωπαϊκή προσπάθεια αναζωογόνησης των οικονομιών όλων των κρατών μελών θα είναι προς το συμφέρον όλων και των πλούσιων χωρών και της κατ΄ εξοχήν εξαγωγικής οικονομίας της Γερμανίας, η οποία χρειάζεται τις ευρωπαϊκές αγορές για τα προϊόντα της.

Η εξεύρεση του ενός τρισ. ευρώ θα είναι βασικό θέμα στην αυριανή σύνοδο κορυφής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εύχομαι να δείξουν αποφασιστικότητα και να μην αναβάλουν τις αναγκαίες αποφάσεις, γιατί οι περαιτέρω καθυστερήσεις μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία της ΕΕ και να αυξήσουν το υγειονομικό και οικονομικό κόστος, σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ